Annons

Annons

Byråbytet gav utdelning

Robert Nordahl, BDO, rankas tvåa i Norden och etta i Sverige, på Mergermarkets lista över de främsta finansiella rådgivarna inom M&A 2017. Toppnoteringen sammanfaller med hans första år på BDO.

Robert Nordahl är glatt överraskad när han tar emot Realtid på BDO:s kontor i Stockholm. Han kände inte till sin topplacering i Mergermarkets Financial League, men den kommer som ett kvitto på att det han, och inte minst BDO, gjorde rätt för ett år sedan när Robert Nordahl tillträdde som chef för transaktionsavdelningen. Han gick då från Grant Thornton där han hade varit i 17 år.

Under året har BDO Transaction Services anställt ett tiotal nya medarbetare och BDO har klättrat uppåt i rankingen. Sett till antalet affärer 2017 intar BDO nu en tredjeplats bland svenska rådgivningsföretag på finanssidan och en fjärdeplats i Norden. 2016 låg BDO på plats 7. Det är en händelse som ser ut som en tanke att BDO:s avancemang sammanfaller med rekryteringen av Robert Nordahl. Han rankas nu som nummer ett bland finansiella rådgivare i Sverige, och nummer två i Norden, sett till antalet affärer, enligt Mergermarkets Financial League 2017.

– Man får vara väldigt ödmjuk, men det är klart att jag är glad att BDO:s och min satsning gett effekt. Vi har haft framgång med våra rekryteringar, säger Robert Nordahl.

Annons

Annons

Han är specialiserad på mellanstora riskkapitalbolag, midmarket private equity, så det ligger i sakens natur att det blir många affärer på ett år.

– Mina kunder jobbar över hela Norden och har ofta ett nordiskt perspektiv när de gör affärer. Arbetet som rådgivare i det här marknadssegmentet handlar mycket om att vårda sina relationer då kunderna är återkommande, säger Robert Nordahl.

I 18 år har han arbetat på marknaden, och han vill inte vara någon annanstans. Arbetet är krävande och då är det viktigt att man gillar det man gör, resonerar Robert Nordahl:

– Jag gillar väldigt mycket det vi kallar för midmarket och jag strävar naturligtvis efter att vara den bästa rådgivaren.

Hur blir man en bra rådgivare?

– Det viktigaste för att lyckas är att välja de kunder man vill jobba med, där man känner att man har mycket att tillföra. Eftersom det är ett väldigt krävande arbete är det viktigt att man gör det med dem man trivs bäst.

Vad är det du gillar så mycket med midmarket?

– Stora bolag har ofta funktioner inhouse, de har redovisningsspecialister, controllers och professionella styrelser, medan midmarket är mer entreprenöriella. Det innebär att det finns ett stort utrymme för mig som rådgivare att komma med väldigt många insikter. Kunden har haft allt fokus på att bygga sin affär, vi kommer in utifrån och analyserar verksamheten. Kort sagt finns det ett stort mervärde att tillföra på midmarket, både till kunden och bolaget som sådant.

Varför bytte du byrå?

– BDO är en spännande aktör, det händer väldigt mycket i byrån och vi är en stor global aktör. Globalt sett är vi nummer fem (nummer sex i Sverige av de stora revisionsbyråerna, reds anm) och vi har ett starkt nordiskt nätverk.

Du återkommer ofta till ditt nätverk:

– Ja, efter 18 år i branschen är det väldigt stort, jag blir nästan själv förvånad över hur brett nätverk jag har. Jag känner ett stort antal personer inom riskkapitalbranschen, många advokater som är specialiserade på transaktioner men också andra finansiella rådgivare. Och så alla kunder så klart, det är dem jag brinner för.

På vilket sätt har byråbytet hjälp till att lyfta din rådgivning?

– Jag har väl velat bevisa för min nya arbetsgivare att de gjorde rätt satsning, det har säkert spelat in. Sedan har det varit en stark konjunktur med kraftig tillväxt samtidigt som vi har växt avdelningen med fler än tio personer det senaste året. Vi har jobbat nära våra nordiska kollegor och byggt upp en M&A tax, en avdelning med skattekonsulter som bara jobbar med transaktioner.

Hur ser det ut framåt?

– Vi har börjat året väldigt starkt. Det är svårt att sia om hur det kommer sluta i och med att det är relativt korta puckar inom min bransch, men som det ser ut nu tror jag att vi kan slå 2017. Men jag säger det med viss försiktighet då vi trots allt har en väldigt stark konjunktur bakom oss.

Robert Nordahl har definitivt lyckats med sitt uppdrag att sätta BDO på kartan för företagstransaktioner. Under 2017 har han rekryterat tio nya medarbetare varav hälften tjejer. I övrigt har de blandad bakgrund, några kommer direkt från högskolan, andra från banksektorn, någon är internrekryterad och några är branschkollegor. Sedan han började i januari 2017 har Robert Nordahl känt en väldig stöttning från BDO:s ledning och i dag tycker han att BDO Sverige har vad som krävs för att konkurrera med “kollegorna” i branschen, som han helst kallar dem. BDO kommer fortsätta att satsa på midmarket, åtminstone så länge Robert Nordahl leder transaktionsavdelningen:

– Jag tror att det är viktigt att vara tydlig i sitt budskap: Vi kan midmarket och det är här vi vill vara.

 

Ledande finansiella M&A-rådgivare i Sverige

10 i topp 2017, finansiella rådgivare sett till antalet affären

Rankning 2017

Rådgivare

Värde i miljoner euro

Antal affärer

1

Robert Nordahl BDO

8

8

2

Bengt Josson IMAP Sweden

-

7

3

Peter Aggesjö

Danske Bank

48

6

4

Bertil Karlsson Livingstone Partners

-

6

5

Hampus Appelgren SEB

1.055

5

6

Fredrik Wraneus Jefferies

1.030

4

7

Arthur Rukhamin SEB

1.028

4

8

Zeki Algan SEB

1.015

4

9

Thomas Wrangsjö Danske Bank

538

4

10

Andreas Stenbäck MCF Corporate Finance

81

4

 

10 i topp 2017, finansiella rådgivare sett till värdet på affären

Rankning 2017

Rådgivare

Värde i miljoner euro

Antal affärer

1

Mark Milano Nomura Holdings

2.699

1

2

Giles Gleave Nomura Holdings

2.699

1

3

Mikael Dahl Nomura Holdings

2.699

1

4

Jacob Lonfeldt SEB

1.574

2

5

Jon Kaznelson SEB

1.574

2

6

Carsten Heinild SEB

1.574

2

7

Samy Saadane UBS Investment Bank

1.500

1

7

Jean-Baptiste Petard UBS Investment Bank

1.500

1

7

Bixi Li UBS Invetment Bank

1.500

1

7

Gregoire Haemmerle UBS Invetment Bank

1.500

1

7

Pierre Drevillon UBS Invetment Bank

1.500

1

7

Vincent Chan UBS Invetment Bank

1.500

1

7

Quentin Carayon UBS Invetment Bank

1.500

1

7

Erik Maris Messier, Maris et Associes

1.500

1

7

Jeremy Langlois Messier, Maris et Associes

1.500

1

 

Källa: Mergermarket

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons