Finans

Buskhe ny vd för FAM

Saabs tidigare vd Håkan Buskhe blir ny vd för Wallenbergsfärens bolag FAM.

Publicerad 2019-11-25

Håkan Buskhe tillträder uppdraget den 12 februari och efterträder Lars Wedenborn som övergår i en roll som senior advisor och aktiv i bolagsstyrelser inom Wallenbergsfären. Det framgår av ett pressmeddelande.

– FAM:s styrelse och jag är tacksamma över det viktiga jobb som Lars Wedenborn gjort under tolv år genom att etablera och utveckla FAM till ett centralt ägarbolag för Wallenbergstiftelserna. Lars Wedenborn har gjort stora bidrag till FAM och därmed till förmågan att stötta svensk grundforskning och utbildning via växande anslag. Jag är samtidigt väldigt glad över att Håkan Buskhe blir vd i FAM och är övertygad om att Håkans industriella erfarenhet, ledarskap och teknikkunnande kommer bidra till ett framtida ännu starkare FAM, säger FAM:s ordförande Marcus Wallenberg i en skriftlig kommentar.

 – Jag tycker det här uppdraget ska bli väldigt spännande. FAM spelar en viktig roll i det arbete som Wallenbergstiftelserna gör genom att finansiera grundforskning och utbildning vid svenska lärosäten. Jag tar mig an det här uppdraget med ödmjukhet men också med stor nyfikenhet och hoppas att min industriella bakgrund kombinerat med mitt teknikintresse ska bidra till FAMs fortsatta utveckling”, kommenterar  Håkan Buskhe. 

Håkan Buskhe är civilingenjör och teknisk licentiat från Chalmers tekniska högskola. Håkan har tidigare innehaft ett antal ledande befattningar inom industrin, däribland som vd i Eon och senast i Saab. 

 

Om FAM

FAM AB är ett privat ägarbolag som förvaltar sina tillgångar genom att vara en aktiv ägare med en långsiktig ägarhorisont. FAM ägs av de tre största Wallenbergstiftelserna. FAM har sedan 2007 utvecklats från 30 Mdr kr i tillgångar till cirka 50 Mdr kronor samtidigt som portföljen har förnyats med de partnerägda innehaven Höganäs, Munters och Kivra, det helägda IPCO samt det noterade Munters. Därtill har ägande stärkts i såväl SKF, Stora Enso som Kopparfors. 

Platsannonser