Goldman Sachs. Foto: TT
Goldman Sach har varit SBB:s finansiella rådgivare tillsammans med Citigroup och Arctic Securities. Foto: TT
M&A

Budstriden om Entra: Rådgivare riskerar flera hundra miljoner

Rådgivarna i SBB:s och Castellums budstrid kring norska Entra riskerar flera hundra miljoner kronor om affären går i stöpet.

Publicerad 2021-01-26

Det ser allt tuffare ut för Castellums och SBB:s försök att ta över den norska motsvarigheten till Vasakronan i vad som skulle bli Nordens största fastighetsaffär hittills, värderad till drygt 30 miljarder kronor. Den norska nyhetsbyrån TDN rapporterar att Folketrygdfonden, som är Entras näst största delägare med 11,8 procent av aktierna, inte kommer att acceptera något av erbjudandena. Fonden vill istället att Entra fortsätter som självständigt börsbolag.

På måndagen sa Balders vd Erik Selin också nej till de båda buden. Därmed har ägare till en tredjedel av aktierna sagt nej till erbjudanden, där målet är att komma upp i minst 90 procent av aktierna. För SBB ser det än dystrare ut eftersom Castellum kontrollerar drygt 8 procent av aktierna.

Och det är stora summor på spel inte bara för de direkt inblandade företagen, utan också rådgivare och andra intressenter runt affären.

Budgivarna har redan lagt stora kostnader på rådgivning, annonsering och informationsgivning. Bland annat har Castellum kört stora annonskampanjer i norsk press.

Men väldigt stora delar av kostnaderna är avhängiga av om affären går i lås.

Dagens industri avslöjade i december att enligt erbjudandehandlingarna kan SBB:s kostnader uppgå till mer än 480 miljoner kronor om budet går igenom. Den största kostnaden anges som transaktionskostnader på sammanlagt 261 miljoner kronor. Därtill kommer emissionskostnader på 112 miljoner och ”arrangement fees”, på 110 miljoner. Det sistnämnda handlar om avgifter till Goldman Sachs för finansieringen av den 70-procentiga kontantdelen av erbjudandet på sammantaget drygt 30 miljarder kronor.

Finansiella rådgivare till SBB är Goldman Sachs, Citigroup och Arctic Securities. När budet väl var lagt blixtinkopplade SBB dessutom Norges största bank DNB som finansiell rådgivare. Bland annat Vinge är inkopplade på advokatsidan.

För investmentbankerna gäller det att affären lyckas. Advokatfirmorna får däremot betalt på löpande räkning oavsett utfall.

Castellum anger i prospektet som offentliggjordes den 7 januari att förvärvskostnaderna är på 200 miljoner kronor plus moms, närmare information än så ges inte där. Castellums vd Henrik Saxborn svarar Realtid att ”Av de 200 miljonerna är en stor del success fee. Dessutom finns del av kostnaderna upparbetade i Q4 bokslutet (ca 25 Mkr) – dessa har vi oaktat hur Entra går.” 

Castellum har JP  Morgan som huvudrådgivare i affären, där även Danske Bank är finansiell rådgivare. 

Mannheimer Swartling är legal rådgivare i Sverige, och Advokatfirmaet Bahr i Norge och Cleary Gottlieb Steen & Hamilton legal rådgivare i USA.

Samtidigt med budstriden kring Entra håller Castellum på att göra två stora fastighetsförsäljningar till Blackstone som är kopplade till Entraaffären. I första steget sålde Castellum logistikfastigheter för 5 miljarder kronor. I steg två, som är beroende av utfallet av Entra-affären, handlar det om en försäljning av fastigheter värderade till 13,1 miljarder kronor.

JP Morgan har agerat finansiell rådgivare och Mannheimer Swartling Advokatbyrå legal rådgivare för Castellum även i Blackstone-affären.

BNP Paribas, Cushman & Wakefield, Roschier och Simpson Thacher & Bartlett har agerat rådgivare till Blackstone.

Platsannonser

Logga in