Bryssel ger sig på Apples iTunes

EU-kommissionen i Bryssel har gått ut och formellt anklagat Apples iTunes för att bryta mot de europeiska konkurrenslagarna.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-04-03

Förra veckan skickade EU-kommissionen i Bryssel ut konfidentiella klagomålsbrev till Apple och andra stora skivbolag om att iTunes bröt mot konkurrensreglerna. Skivbolagen sägs inkludera Universal, Warner, EMI och Sony BMG. Det skriver Financial Times.

Kommissionen bekräftade att de skickat ut klagomålen samtidigt som Steve Jobs, Apples vd, höll en presskonferens i London tillsammans med Eric Nicoli, vd för EMI. På presskonferensen meddelade Eric Nicoli att EMI nu – som första skivbolag någonsin – ska göra sin musik tillgänglig på iTunes utan kopieringsskydd.

EU-kommissionens främsta bekymmer är att iTunes som är anpassat för den europeiska marknaden hindrar användare i andra länder att ladda ner musik från webbsidan. EU:s beslut att formellt anklaga Apple kom av att den brittiska konsumentorganisationen Which? 2004 klagade på att den brittiska versionen av iTunes var dyrare än versionen som var anpassade för den övriga europeiska marknaden.

Apple försvarar sig med att de alltid velat ha ett och samma iTunes för hela Europa, men att det enligt musikutgivarna fanns begränsningar på de lagliga musikrättigheterna som gjorde att de inte kunde gå med på det.

Om EU-kommissionen skulle komma fram till att Apple och musikbolagen brutit mot konkurrensregelerna så kan det få stora ekonomiska följder för företagen. De kan bli ålagda att betala böter på upp till 10 procent av företagets globala omsättning.

Platsannonser

Logga in