Finans Nyhet

Brummer-duons säkra klipp

Publicerad

Brummer & Partners räntefond har uppnått avkastningsmålet på 30 procent, motsvarande 1,3 miljarder kronor.

Realtid.se

När finansmarknaden fortfarande var starkt påverkad av Lehman Brothers kollaps startades räntefonden Nektar Special Opportunity i april 2009.

– Vi fick våldsamma prisförändringar i något som skulle vara idiotsäkert, nämligen statspapper, säger fondens förvaltare Torbjörn Olofsson och Martin Larsén till DI.

För att skapa stabila förutsättningar för fonden uppmuntrades investerarna att låsa kapitalet i tre år.

Annons

– Vår idé föll i god jord och ett antal investerare valde att placera drygt 4,3 miljarder kronor i fonden, vilket gjorde den till en av de största hedgefondlanseringarna i Europa under 2009, säger Torbjörn Olofsson i ett pressmeddelande.

Kapitalet satsades på statsobligationer som vid tillfället gav högre avkastning än interbanklån.

Brummers förvaltare antog att det rörde sig om en tillfällig felprissättning.

Annons

– Det fanns ett inslag av att bankerna sålde det som gick att sälja för att få tag i likviditet, säger Torbjörn Olofsson till DI.

Hedgefondens analytiker upptäckte att man kunde köpa brittiska realobligationer som kunde inhandlas till låg risk med derivatkontrakt. detta gav en avkastning på 80 punkter eller 0,8 procentenheter över interbankräntan Libor.

Med obligationerna som säkerhet kunde fonden låna till 20 punkter under Libor för att finansiera affären.

Annons

Uppdraget är slutfört och avkastningsmålet på 30 procent uppnåddes tidigare än man räknat med. Den 31 mars i år avvecklades fonden ett år tidigare än planerat.

Annons