Magdalena Andersson
Magdalena Andersson.
Konjunktur

Bristerna i SCB:s statistik: "Oerhört allvarligt"

Finansminister Magdalena Andersson, S, säger till TT att det faktum att SCB har haft brister i arbetskraftsundersökningarna är "oerhört allvarligt".

Uppdaterad 2019-11-14
Publicerad 2019-11-14

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara fel på det här sättet, säger Magdalena Andersson till TT.

Finansdepartementet ifrågasatte enligt henne statistiken även tidigare i höstas, "genom möten och telefonkontakt". 

Under förmiddagen kom SCB:s reviderade siffror för arbetslösheten. Enligt SCB finns felaktigheter i statistiken som går tillbaka ända till sommaren 2018.

Från den tidigare  siffran om 7,1 procents arbetslöshet i september har siffran för oktober nu sjunkit till 6,0 procent. Den tidigare siffran var kraftigt fel och SCB säger nu att siffran för oktober innebär små förändringar jämfört med månaderna innan.

Myndigheten har tidigare meddelat att man har avslutat samarbetet med konsultföretaget Evry som har kommit med felaktigt underlag. Evry är annars framför allt förknippat med IT-drift och IT-konsultverksamhet. 

Att underlaget nu förkastas gör att finansdepartementet fäster mindre vikt vid statistiken eftersom felmarginalerna är större än de skulle varit annars. SCB använder nu bara halva urvalet för statistiken.

Evry har i sin tur anlitat revisionsjätten EY för att utreda om det finns någon grund i kritiken mot företaget.

– Vi måste gå till botten med vad som stämmer och inte. I nuläget vet vi inte om det är något fel i den rådata vi levererar till SCB, sade Evrys Sverigechef Karin Schreil till SvD i går.

Datainsamlingen har skett genom telefonintervjuer från Evrys callcenter i Solna. 

Platsannonser