Finans

”Brexiteffekter redan tydliga”

Brexits effekter på affärsliv och ekonomi är redan tydliga, inte minst i Storbritannien.
– Brexit har redan påverkat Storbritannien, både i investeringsbeslut men också vad gäller tillväxten. Det säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

 

Publicerad 2019-01-16

Annika Winsth räknar med att den politiska turbulensen i London slutar med att det trots allt blir ett utträdesavtal. Då blir det en övergångsperiod, minst till december 2020, under vilken det utan stora störningar i handeln och på marknaden kan förhandlas fram ett långsiktigt handelsavtal, säger Annika Winsth, till TT.

– Men skulle det vara fel och det blir en hård brexit får det väldigt stora konsekvenser, även för Sverige och svenska företag. Och det är vi inte riktigt förberedda för, tillägger hon.

Hon ser i en sådan situation en stor risk för att EU-länder börjar splittras och tillämpa olika strategier för att hantera relationen till Storbritannien, beroende på hur exponerade de är mot landet.

Det värsta just nu, enligt Investors ordförande, Jacob Wallenberg, är den stora osäkerhet som präglar processen.

– Det är egentligen det värsta vi företagare vet, för att det är så svårt att planera för, säger han.

– Fortsatt osäkerhet kostar pengar. Det innebär att vi inte fokuserar lika mycket på den engelska marknaden som vi annars hade gjort, utan vi får lägga den kraften på andra ställen: Det är naturligtvis negativt för det utbytet mellan Sverige och Storbritannien, tillägger han.

Wallenberg tillägger att han inte tycker att EU har agerat får hårt mot britterna i förhandlingarna.

– Hade de varit för generösa mot engelsmännen kanske andra länder hade stått där i kö och sagt: Oj, kan man få så fina avtal om man lämnar EU. Och det är den sista signalen EU vill skicka till EU-medborgarna och EU-länderna i dag.

Platsannonser