London med Tower 42 till vänster och Swiss Re Tower till höger – Foto: Adrian Pingstone
London. Foto: Adrian Pingstone
Finans

Brexit hotar tiotusentals finansjobb i London

Mellan 50.000-70.000 bank- och finanstjänster kan försvinna från brittiska huvudstaden.

Uppdaterad 2016-06-27
Publicerad 2016-06-27

Det rapporterar eFinancialcareers som talat med flera konsulter.

J.P. Morgan hyrde inför Brexit-omröstningen till exempel fyra kontorskomplex i Madrid och sex byggnader i Frankfurt – och väntas nu omlokalisera en del av sina anställda till dessa städer, enligt sajten.

– Storbankerna börjar snabbt att flytta personal från London och det får ödesdigra konsekvenser för stadens ekonomi, säger en konsult som vill vara anonym till eFinancialCareers.
 
Chris Wheeler, bankanalytiker på brittiska investmentbanken Atlantic Equities, håller med.

– Ett stort antal finansjobb väntas inom kort försvinna från Storbritannien. De som tror att exempelvis J.P. Morgan eller Morgan Stanley avvaktar i flera år innan de agerar är ute och cyklar, säger han till sajten.

Bedömare tror dock även att storbanker passar på att genomföra nedskärningar istället för att flytta ut samtliga jobb. Troligen väntar också bonus-sänkningar i brittiska finansbranschen, enligt en rekryterare som sajten talat med.

– Om du är banker i London så gör du bäst i att sluta spendera frikostigt, säga upp din barnpassare och avboka semestern, säger rekryteraren som vill vara anonym.

Brexit kan däremot innebära ett uppsving för Irland, Polen och Tjeckien som kan vara högintressanta länder för omlokalisering av back- och middle office-personal, enligt sajten.

Platsannonser