Finans Nyhet

Brexit gynnar svenska fintech-startups

London med Tower 42 till vänster och Swiss Re Tower till höger – Foto: Adrian PingstoneLondon med Tower 42 till vänster och Swiss Re Tower till höger – Foto: Adrian Pingstone
London. Foto: Adrian Pingstone
Publicerad

Men kan bli ett dråpslag för Londons blomstrande fintech-sektor och leda till recession, enligt bedömare som Realtid.se talat med. "Landet gör självmål."

Ödesdagen är kommen. I dag torsdag röstar britterna om Storbritannien ska lämna EU.

De experter Realtid.se har talat med menar att ett brittiskt utträde riskerar att sinka Londons heta fintech-industri som, i segmentet, tar in mest riskkapital i Europa, följt av Stockholm.

Claire Ingram.

Annons

I fjol investerades motsvarande drygt 107 miljarder kronor i sektorn globalt, varav 7,8 miljarder i Storbritannien, enligt Financial Times.

Men Claire Ingram, tech-forskare och doktorand på Handelshögskolan i Stockholm, tror att Brexit kan leda till minskade fintech-investeringar globalt.

– Det skapar osäkerhet och resulterar sannolikt i recession, med följden att det kommer att finnas mindre tillgång på pengar för innovativa nya bolag som dem inom fintech, säger hon.

Annons

Carl Wessberg, rådgivare på GP Bullhound, ser fler problem.

– Minskad rörlighet mellan marknaderna i Europa kan försvåra expansionen för snabbväxande bolag med mindre resurser än större "corporates", säger han. 

"Gör självmål"

Men Staffan Helgesson – partner på investmentbolaget Creandum som gått in i flera London-baserade fintech-startups – är inte lika oroad.

Annons

– Vår tidshorisont är alltid lång så Brexit ändrar inte på något sätt våra investeringsstrategier [i Storbritannien], säger han.

Helgesson tror däremot att ett brittiskt utträde kan försvaga Londons position som hubb för expansion.

Jane Walerud.

Jane Walerud – som brukar beskrivas som en av Sveriges tyngsta affärsänglar och som  bland investerat i Klarna, Lensway och Tobii – delar den bilden.

– Om Storbritannien "gör självmål" [och lämnar EU] så finns det stor anledning att tro att landet får sämre access till andra EU-länder, vilket troligen blir ett avbräck för Londons finansindustri generellt.

Hon pekar på att Storbritanniens finansbransch står för mellan 10-12 procent av landets BNP och att en nedgång därmed påverkar hela ekonomin negativt.

Storbritannien väljs bort?

Än så länge föredrar dock svenska fintech-startups helst att expandera till de brittiska öarna, efter uppnådda framgångar i Skandinavien, enligt forskaren Claire Ingram.

Många lockas till huvudstaden och de många internationella bankerna där. Svenskar har generellt också lätt att göra affärer med britter tack vare kulturella likheter och goda engelska kunskaper, menar Ingram.

Men kanske bryts den trenden om det blir Brexit?

Risken är överhängande för att storbankerna lämnar landet och flyttar till Hong Kong eller New York. Det kan avskräcka nya, små finansbolag från att etablera sig i landet, säger forskaren.

Två uppenbara europeiska alternativ är Tyskland och Frankrike. Många svenska startups har dock haft svårt att ta sig in på dessa marknader på grund av kulturella och yrkesmässiga skillnader.

– Expansionsinriktade fintech-startups blir därför sannolikt tvungna att expandera till USA eller Asien istället – vilka är mycket mer riskfyllda regioner, säger Claire Ingram.

"Inget nytt"

Affärsängeln Jane Walerud håller med och tror att startups främst söker sig till USA eller Zürich om de väljer att stanna kvar i Europa.

Staffan Helgesson på Creandum betonar dock att det inte är något nytt. Sedan 10-15 år tillbaka har allt fler startups flyttat till USA – framför allt till New York och Palo Alto i Silicon Valley.

– Det är en utveckling som accelerar än mer om Storbritannien lämnar EU. Vi har haft USA-kontor i tre år nu och har 15 portföljbolag där. Landet är på många sätt attraktivare. Delvis på grund av dess större marknad, säger han.

Helgesson tillägger dock att Storbritannien med sina cirka 60 miljoner invånare och en stor finansiell metropol som huvudstad troligen får fortsatt inflytande på EU-politiken – även om det lämnar unionen.

Lockas till Sverige

Hur skulle då Brexit kunna påverka svenska fintech-bolag?

Positivt menar Jane Walerud som spår att det kan leda till att de kan behålla fler talanger. Hon räknar också med att en del svenskar som i dag verkar i London flyttar hem.

– De kanske lockas av att starta startups här om det [till följd av Brexit] blir krångligare att driva bolag i Storbritannien som antagligen måste skriva om sitt EU-avtal. Och det är inte säkert landet kan förhandla till sig liknande överenskommelser som Norge och Schweiz har med EU, säger Jane Walerud.

Även forskaren Claire Ingram spår att fler tech-entreprenörer söker sig hit om det blir Brexit. Samtidigt varnar hon för integrationsproblem.

– Det finns flera bekymmersamma strukturella faktorer i Sverige. Det handlar främst om bristen på bostäder och inträdeshinder på arbetsmarknaden.

Det måste vi ändra på, enligt Ingram, eftersom Brexit kan leda till en entreprenörs-boom i Europa.

– Många talangfulla människor kanske måste lämna sin jobb, men startar nya bolag istället. Det viktigaste för Sverige är att fånga upp dem för att behålla sin konkurrenskraft, säger hon.

Annons