Börs

"Brett stöd för kortare handelsdag"

Det finns ett brett stöd på marknaden om att förkorta handelsdagen på de europeiska börserna med 90 minuter.

Publicerad 2020-06-01

Det beskedet kom Londonbörsen med på måndagen när resultatet från en undersökning om kortare börsdagar presenterades, skriver DI och hänvisar till Reuters.

Den europeiska investerarorganisationen AFME och det brittiska investerarsamfundet IA lade i november fram ett förslag i november om att förkorta handelstid på Europas börsgolv från dagens 8,5 timmar till 7 timmar per dag.

Organisationerna har bland annat lyft fram att de amerikanska och asiatiska börserna är öppna klart kortare tid än de europeiska, och att en förkortad handelstid bör skapa en mer effektiv marknad vilket skulle gynna sparare och investerare.

Enligt Londonbörsen finns det ett brett stöd på aktiemarknaden om att minska öppettiderna med en och en halv timme för att öka välmåendet hos aktörerna.

”– et finns också en bred enighet från deltagarna att en förändring av öppettiderna kräver en brett anpassad strategi över de europeiska börserna och andra handelsplatser, skriver Londonbörsen i ett uttalande, enligt Reuters.

Från både tyska Deutsche Börse och Euronext, som äger börserna i bland annat Paris, Amsterdam och Oslo, har responsen varit ljummen. 

 

Platsannonser