John Hedberg, vd på Creades.
Finans

"Bredare mandat och fokus på mindre bolag är nyckeln"

John Hedberg utses till ny vd för Creades. Kombinationen från uppdrag som rådgivare på NC och McKinsey samt tio år i olika linjeuppdrag blir viktiga för framgång, säger han till Realtid.

Uppdaterad 2016-08-22
Publicerad 2016-08-22

Idag blev det klart att Nordic Capital-partner John Hedberg blir ny vd för Sven Hagströmers Creades efter Per Frankling.

Lite mer flexibilitet och möjligheten att jobba med lite mindre bolag var det som huvudsakligen lockade honom till att tacka ja till vd-rollen och lämna PE-jätten Nordic Capital, uppger han till Realtid.se. 

– Det snabba svaret är att  det som lockar är att Creades har ett bredare mandat, för både publika och privata bolag, samt lite mer flexibilitet i hur länge vi sitter på en investering. Nordic är ett fantastiskt ställe och jag har bara positiva erfarenheter med mig därifrån men det här var en möjlighet som dök upp som var för rolig för att låta bli. Det bredare mandatet och det mindre storleksformatet är nyckeln till varför jag tar mig an detta.

Hans kommentar i morgonens pressmeddelande om att Creades " har det stora företagets professionalism med det lilla företagets flexibilitet och snabbhet", är också något som åsyftar mandatet och möjligheten att kunna fokusera på lite mindre bolag, menar han.

Hedberg har under sin tid på Nordic Capital fokuserat på media- och telekom samt industriella tjänster. Utöver tiden på riskkapitalbolaget har han arbetat på McKinsey & Co samt haft olika linjebefattningar på Bonnier och Relacom. Den blandningen anser han kan gynna honom i den nya rollen som vd.

– Jag har fått med mig många goda erfarenheter från investeringar på Nordic Capital och sedan har jag jobbat i tio år i linjen också. Den kombinationen av att ha jobbat på investeringssidan och operationellt är en viktig komponent att ha med sig för att göra bra investeringar, säger han.

Häri ligger hans största styrka som ledare också, menar han.

– Det enskilt viktigaste är bredden av att ha jobbat både som rådgivare, som när jag var på McKinsey, sedan nästan tio år i linjen och så sex år på Nordic Capital. Den kombinationen tror jag blir viktig.

Det finns planer och idéer för att utveckla Creades vidare men samtidigt ändras inte strategin, utan bolaget ska fortsätta på den inslagna vägen.

– Jag hoppas absolut att jag kan utveckla verksamheten men att jag tillträder innebär ingen kursändring utan vi ska fortsätta göra det Creades gjort sedan det bildades och det är att leverera en god avkastning genom att vara en engagerad ägare och hjälpa innehaven utvecklas, säger Hedberg.

NC-kollegorna Olof Faxander, Joakim Karlsson och Michael Haaning tar över John Hedbergs respektive uppdrag i Saferoad, Quant och Ellos.

 

Platsannonser