Finans Nyhet

Bratts checklista till nya finansmarknadsministern

Taggar i artikeln

Åsa Lindhagen Frida Bratt Nordnet
Frida Bratt, Åsa Lindhagen (Foto: TT)Frida Bratt, Åsa Lindhagen (Foto: TT)
Frida Bratt ger sina bästa tips till nya finansmarknadsministern, Åsa Lindhagen. Foto (montage): Nordnet och TT
Publicerad

Nordnets sparekonom Frida har ställt samman en ”checklista” med frågor för den nya finansmarknadsministern Åsa Lindhagen att ta tag i för att förbättra för spararna. 

Realtid.se

Under fredagen utnämndes Åsa Lindhagen till ny finansmarknadsminister, efter Per Bolund. Det här är viktigt för nya finansmarknadsministern att ta itu med, enligt Frida Bratt.

  • Nu införs avgiftstak för pensionsflytt den 1 april. Det är utmärkt och ett mycket viktigt steg mot en fungerande flytträtt. Fortfarande omfattas dock inte försäkringar tecknade före 2007 av den lagstadgade flytträtten. Det bör de självklart göra, och här har Åsa Lindhagen ett mycket bra tillfälle att låsa upp sparare från dåliga och dyra försäkringar.
  • De senaste åren har man från politikerhåll sänt ut signalen att sparande inte är viktigt via slopat avdrag på privat pensionssparande, och höjd skatt på ISK, medan lån ger avdrag. Samtidigt utmålas vanliga pensionssparare ständigt i debatten av politiker som giriga ”kapitalägare”. Detta sänder helt skeva signaler. Samtidigt vet vi att många kommer att behöva komplettera sin pension med ett privat sparande. Därför borde regeringen införa ett särskilt pensionssparkonto enligt en modell Nordnet tidigare föreslagit som vi kallar PSK. PSK skulle vara en kapitalförsäkring där beskattningen av schablonintäkten är 15 procent  istället för 30 procent som idag, för den sparare som sparar långsiktigt. En skattemässig morot för pensionssparande.  
  • Utveckla Minpension.se så att den blir en digital flyttcentral, och inte bara en informationsportal. Är man som sparare missnöjd med sin pension ska man då alltså kunna flytta på ett digitalt och enkelt sätt via Minpension. På Nordnet har vi länge i flytträttsdebatten påtalat vikten av att minska krånglet, vid sidan av ett avgiftstak. En gemensam digital flyttcentral skulle underlätta betänkligt!
  • Stärk privatekonomins ställning på skolschemat. Nu är tiden för knapp och elevernas mål för luddiga. Lånekulturen är utbredd och bara en knapptryckning bort. Det är i skolorna vi ger unga goda ekonomiska förutsättningar. Oförmåga att hantera pengar ska inte behöva gå i arv.
  • Tuffare tag mot dolda indexfonder. Under Bolunds tid blev kraven på redovisning av ”aktivitetsgrad” på ett tydligare sätt ett krav. Men inget krav ställs på active share samtidigt som en låg aktivitetsnivå för en ”aktiv” fond godtas, bara fondbolaget motiverar den. Något slags krav på lägstanivå på den fond som ska få kalla sig aktiv vore bra.
  • Tuffare tag mot greenwashing. I dag kan vem som helst kalla sin finansiella produkt för grön. Här måste en enhetlig terminologi och definition implementeras, i enlighet med EU:s taxonomi, så det blir enklare för sparare att välja rätt i hållbarhetsdjungeln.

Annons