Viktigt att tänka på när man köper restaurangkyl och frys

Det börjar bli dags för många restaurangägare att uppgradera sitt kök efter en lång och varm sommar. Vad många inte tänker på är att en maskin som kyler eller fryser hålls bäst i ett svalt utrymme. Därför är det inte ovanligt att inköpen av restaurangkyl- och frysar ökas om sommaren har varit varm. Något som det har varit de senaste åren.

Uppdaterad 2019-09-05
Publicerad 2019-09-05

Vi har därför tagit fram en lista här på ett par viktiga saker som du bör tänka på när du köper in ny kyl- och frysutrustning till din restaurang.

Miljöförordningen om köldmedium inför 2020


Från och med 2015 så började köldförordningens första steget att gälla. Det har satt vissa krav på mängden av koldioxid maskinen får släppa ut. Det gäller framförallt vid inköp och försäljning av ny restaurangutrustning.

Från och med 2020 så kommer det bli mer strikt och det kommer bli viktigt att man köper en kyl/frys med rätt köldmedium.

Här ser du en lista på exempel av köldmedium som blivit godkända.
 

  • R290
  • R600
  • R452

Marknadsanalyserna säger att det fortfarande är en hel del utrustning på lager som inte har ett godkänt köldmedium. Många försöker nu sälja av det och ibland till lockpriser. Det kommer därför bli extra viktigt för resturangens inköpere att noggrant kollar upp det vid inköpen efter 2020. Risken är annars stor att du får en maskin som faller utanför miljöstandarden.

 Måtten


Det kan verka självklart att man ska kolla måtten på restaurangutrustningen men de är inte alltid så enkelt som man tror. Om vi tar en exponeringskyl så har den alltid ett innermått och ett utermått

Innermåttet är de interna dimensionerna som du finner på insidan av din enhet. Det kan även kallas för volym eller packyta.

Yttremåttet är de externa dimensionerna som utgör den totala volymen som den externa ytan har.

Det händer att folk blandar ihop dessa eller missar att kolla på båda när ett inköp planeras. Det kan orsaka en hel del tråkiga problem som enkelt kunde ha undvikits. Man inser att maksinen inte får plats eller att det inte rymmer så mycket som planerat.

Den absolut viktigaste av de två är yttermåttet. Det kommer vara avgörande när du ska planera in en ny maskin i din lokal. Tänk på att du ofta vill ha ett visst mellanrum mellan maskinerna samt mot väggen så du får ett bra luftflöde. Har du inte det så är risken stor att maskinerna står och pumpar varm luft och då blir överhettade. Är du osäker på exakt vad som gäller för din maskin så se till att ta upp det med din återförsäljare.

Utrustningsgruppen

Tel: 08 121 372 80

Mattias B

Platsannonser