Sponsrat Sponsrat

Vårdförbundet välkomnar Kristdemokraternas engagemang för sjuksköterskor

– Serviceteam kan vara bra för att avlasta sjuksköterskor. Men det löser inte hälso- och sjukvårdens utmaningar, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, med anledning av KD:s nya förslag.

Uppdaterad 2016-04-08
Publicerad 2016-04-08

Kristdemokraterna kommer idag med ett nytt förslag där de vill satsa på nya tjänster på sjukhusen, särskilda team utan vårdutbildning som ska avlasta sjuksköterskor.

– Det kan till exempel handla om att de här vårdserviceteamen hjälper till med mat, eller att finnas nära till hands eller hjälper till med transporter av patienter från en avdelning till en annan, olika typer av serviceinsatser som behövs på ett sjukhus, men som inte kräver en längre vårdutbildning, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor till Ekot.

Vårdförbundet tycker att det kan behövas praktiska resurser, men varje enhet måste få bestämma vilka behov de har. Ett exempel på praktiskt arbete är att sjukhussängar borde tas till en sänghall där de effektivt tvättas och bäddas om. Städpersonal som har goda kunskaper i hur städning på sjukhus ska gå till är viktiga. Det kan behövas hjälp med att plocka ur diskmaskiner, städa kök och fylla på linneförråd. Det finns ingenting idag som hindrar från att anställa medarbetare som utför vårdnära service. Det sker redan på flera håll i landet. 

– Idag vistas patienter mycket kort tid på sjukhus och kräver avancerad omvårdnad. Vissa uppgifter som kan verka enkla kräver dock utbildning, säger Sineva Ribeiro.

Intensivvårdspatienter kan exempelvis oftast bara förflyttas med hjälp av specialistsjuksköterskor.  Matens sammansättning och vad patienten får i sig handlar inte bara om att dela ut en bricka utan är av avgörande betydelse för många patienter, inte minst för alla våra årsrika, sköra äldre, barn och cancerpatienter. Det är viktigt att se hur mycket och vad exempelvis en intensivvårdspatient som börjat äta fått i sig.

– Det spelar ingen roll hur avancerade mediciner de får om de inte börjar äta så småningom. Sen sker även kvalificerad omvårdnad i hemmet. Kommunerna blir allt större vårdgivare och där behövs multiprofessionella team kring personen, säger Sineva Ribeiro.

Vi ser fram emot fortsatt dialog med KD och hela Alliansen där vi kan lyfta blicken och se att vården behöver ställa om till personcentrerad vård med team runt patienten där även patienten och/eller anhöriga ingår med all sin kunskap. Vi behöver också lösa den eskalerande bristen på specialistsjuksköterskor. Andelen har minskat med 20 procent under 20 år. Vi behöver införa AST, akademisk specialisttjänstgöring i hela landet. Det vill säga möjligheten för sjuksköterskor att vidareutbilda sig inom ramen för anställning och kollektivavtal.

 

Intensivvårdsavdelning
Foto: Ulf Huett 

Platsannonser