Sponsrat Sponsrat

Välkommen imorgon när Vårdförbundets nya livslönerapport presenteras

Orimligt låg livslön för Vårdförbundets medlemmar: sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Nya rapporten "Lön, Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för Vårdförbundets yrkesgrupper" presenteras 20 september.

Uppdaterad 2016-09-19
Publicerad 2016-09-19

Press, radio och tv är välkomna!

Tid: Klockan 09:00 - 10:00 (kaffe och smörgås från 08:30) 
Datum: Tisdagen 20 september
Plats: Vårdförbundet, Adolf Fredriks Kyrkogata 11 i Stockholm
Presentation av rapporten: Ove Rang, chef för förhandlingsstrategiska avdelningen och Eva Carlström samt Gölin Frank statistiker på Vårdförbundet.
Medverkande i panelen: Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, Annelie Söderberg, förhandlingschef Vårdförbundet, Ulla Jordan, enhetschef primärvården, Anders Henriksson (S), vice ordförande SKL och Jessica Ericsson (L) vice ordförande personalutskottet SLL
Moderator: Maria Ejd, journalist på Vårdfokus

Orimligt låg livslön för Vårdförbundets medlemmar

Det råder idag stor brist på våra professioner: sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor särskilt alarmerande är bristen på specialistutbildade sjuksköterskor. Den extremt sammanpressade lönestrukturen för våra yrkesgrupper medför inte bara stora problem med att rekrytera och behålla vårdens viktiga medarbetare. Den innebär också att livslönen i dessa kvinnodominerade yrken är orimligt låg jämfört med andra yrkesgrupper med motsvarande akademisk utbildning.

Hur får vi en större lönespridning och en löneutveckling som motiverar personalen att stanna? Och som sporrar personal att specialistutbilda sig? Hur får vi får en rimlig livslön i jämförelse med andra yrkesgrupper med motsvarande utbildningslängd – men med betydligt mindre ansvar?

Vi vill diskutera konstruktiva vägar framåt med de som fattar besluten.

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet

Platsannonser