Sponsrat Sponsrat

Sverige - en kreativ stormakt

Sverige gör sitt bästa Cannes Lions någonsin med hela 54 vinster i årets upplaga. Sett till vinster per capita placerar sig Sverige på andra plats med bara Nya Zeeland framför sig. Det gör det lilla landet i norr till en tydlig kreativ stormakt.

Uppdaterad 2016-06-27
Publicerad 2016-06-27

I helgen avslutades kreativitetsfestivalen Cannes Lions som pågått mellan den 18 och 25 juni. Efter veckan stod det klart att Sverige slog sitt tidigare rekord på 45 lejon från 2012 med årets 54 lejon. 

 INGO och Forsman & Bodenfors tog hem varsitt Grand Prix. INGO vann dessutom det prestigefyllda priset Titanium för kampanjen "The Swedish Number" med Svenska Turistföreningen (senast vi vann ett Titanium var 2011).

Med sina 20 lejonvinster rankas INGO på en tredjeplats i "Agency of the year". Forsman & Bodenfors tog Sveriges första glaslejon för SK-ll “Marriage Market Takeover”, ett pris som tilldelas kampanjer som skapar förändring i frågor som jämställdhet, fördomar och orättvisor.

- Våra byråer och uppdragsgivare har i många år uppmärksammats för kommunikation med insikt, kreativitet och mod, men i år lyfts även hur de svenska annonsörerna i sina varumärkeskampanjer väljer att ta det större greppet och adressera de globala frågorna som klimat, yttrandefrihet och equality. Att på festivalen få uppleva hur juryarna och global publik hyllar svensk kreativitet får en att rysa av stolthet, säger Jessica Bjurström, vd på branschorganisationen KOMM. 

Josefine Richards och Magnus Ivansson, kreatörer bakom "The Swedish Number" INGO

Forsman & Bodenfors på scen för att ta emot lejon.
 

Flest vinster per land i Cannes Lions 2016
1. USA 354
2. Storbritannien 164
3. Brasilien 90
4. Australien 71
5. Tyskland 63
6. Nya Zeeland 57
7. Frankrike 55
8. Sverige  54
9. Japan 46
10. Argentina 40  

Här är årets svenska Cannes Lions vinnare:
INGO - 1 Grand Prix, 1 Titanium, 4 Guld, 9 Silver och 5 Brons
Forsman & Bodenfors - 1 Grand Prix, 1 glas, 4 Guld, 2 Silver, 9 Brons
Prime - 1 Guld, 3 Silver, 1 Brons
Garbergs - 1 product design
Sony Music Sweden - 1 silver
DDB Stockholm - 6 Brons
Åkestam Holst - 1 Brons
We are yours - 1 Brons
Acne Advertising - 1 Brons
Kärnhuset - 1 Brons

Sveriges Kommunikationsbyråer (KOMM) är svensk representant för Cannes Lions. 

Kontakt:
Jessica Bjurström, vd KOMM, 073-551 72 73, jessica.bjurstrom@komm.se 

Om Sveriges Kommunikationsbyråer - KOMM: Sveriges Kommunikationsbyråer är en branschorganisation för byråer inom marknadskommunikation, såsom reklam, PR, design, event, DM, digital, mobil, media och action marketing. Vi inspirerar och utbildar våra medlemmar för att de ska kunna göra bättre affärer, både för sina uppdragsgivare och för sig själva. Dessutom arbetar vi med opinionsbildning för att öka kännedomen om kommunikationens betydelse för näringsliv och samhälle. Läs mer på www.komm.se

Platsannonser