Annons

Annons

Svenska hushåll betalar miljarder kronor i onödiga räntekostnader

För höga räntekostnader kan kosta svenska hushåll miljarder kronor varje år. Det säger låneförmedlaren Direktos VD Hemad Razavi baserat på en undersökning som bolaget beställt. Varför det är så beror på stor okunskap om hur privatlånemarknaden funkar. En anledning till okunskapen är att privatlån är något av ett tabubelagt ämne som man ogärna pratar om med andra trots att miljontals svenskar har ett eller flera privatlån säger Razavi.

I en undersökning beställd av låneförmedlaren Direkto visar att cirka 70% av alla svenskar mellan 25-55 år har haft, har eller kan tänka sig att ta ett privatlån inom den närmsta framtiden. Detta motsvarar ca 3 miljoner människor.

Trots det stora antalet låntagare är privatlån för många ett känsligt ämne som man inte pratar om med andra – något som Direktos VD Hemad Razavi tror bidrar till okunskap om marknaden. Man vet inte riktigt vart man ska vända sig, hur man bäst kan jämföra räntor osv säger han.

Majoriteten av alla som tar privatlån väljer därför att vända sig till sin privata bank i första hand för att ansöka om lånet – normalt sett en av storbankerna. Blir man beviljad lånet där tar man det utan att jämföra med andra banker. Det är först när man blir nekad av storbanken som många börjar söka efter alternativ på nätet. Man gör då ansökningar hos olika banker och kreditgivare och drar på sig flera kreditupplysningar på kort tid.

De som accepterar första bästa lån som de blir erbjudna av sin privata bank vet inte om de hade fått bättre ränta någon annanstans då de inte jämför. Den andra gruppen som söker vidare och gör flera ansökningar på olika håll förstör istället sin kreditvärdighet då varje bank de vänder sig till tar en egen kreditupplysning. Detta kan göra att de får sämre erbjudanden än vad de egentligen hade kunnat få om de hade hamnat rätt från början.

Resultatet blir därför att det med stor sannolikhet finns en stor skara människor som betalar för höga räntekostnader – uppåt miljarder kronor enligt bolagets beräkningar. De enda vinnarna på låntagares nuvarande lånemönster av privatlån är bankerna och deras aktieägare säger Razavi.

 

Presskontakt Direkto:             

Hemad Razavi, VD, Direkto AB                         

Mobil: +46 (0) 760 31 95 00                                 

Email: hemad.razavi@direkto.se

 

Det här är Direkto AB

Direkto är en låneförmedlare som sedan 2012 hjälpt tiotusentals kunder att jämföra och hitta rätt bland bankernas räntor. De samarbetar med marknadens ledande banker som specialiserat sig på privatlån till bra villkor. Privatlånen man kan söka via Direkto är mellan 10 000 och 500 000 kronor. Tjänsten är helt kostnadsfri för låntagaren då det är bankerna som betalar för tjänsten.