Sponsrat Sponsrat

Svensk och internationell betting år 2021

Publicerad 2021-04-07

Betting på svensk respektive Internationell nivå skiljer sig något enligt statistiska publikationer från EGBA och Spelinspektionen. Efter en närmare undersökning sammanställs skillnaderna här.  

 

EGBA – European Gambling & Betting Association

Branschorganet EGBA är baserat i Bryssel och deras verksamhet är att representera den legaliserade spelmarknaden. Organet består av bland annat speloperatörer likt Bet365, Betsson Group, Kindred och William Hill men även branschorganisationer som BOS (Branschföreningen för Onlinespel) med flera. 

Framställd data för spelbranschens omsättning år 2020

EGBA har tagit fram data för räkenskapsåret 2020 för spelbranschen inom EU där olika ekonomiska aspekter i spelbranschen likaså diverse spelbeteenden presenteras. Rapporten visar till exempel en ökning av spel online med 7% under 2020 vilket resulterade i €26.3bn i nettovinst.   

Mer data för spelbranschen år 2019 & 2020

  • Mobilbetting står för 45,6% av den totala omsättningen
  • Sportbetting står för 41% av alla insatser gjorda under 2019
  • Enbart betting omsatte €10bn år 2019
  • 44,1% av alla insatser gjordes på mobila enheter 

Betting är den populäraste spelformen Internationellt

Betting är fortsatt mest populär bland alla spelformer tillgängliga online. Bidragande faktorer till spelformens popularitet kan vara alla tillgängliga jämförelsesidor man kan se på nätet idag. På de olika sidorna jämförs och recenseras flera alternativ på bettingbolag med licens erhållen av en licensutgivare inom EU. 

Med god tillgång på kvalitativa spelbolag kan spelare med enkelhet hitta ett licensierat bettingbolag. EGBA publicerade även statistik under december 2020 vilken visar att 73,5% av allt spel genomförs via legaliserade operatörer. Siffror som visar på en ökning jämfört med föregående år och en positiv utveckling vilken EGBA tror kommer att fortsätta.

Svensk bettingbransch enligt Spelinspektionen

Till skillnad från den positiva statistik EGBA publicerar för spelbranschen inom EU visar siffror från Spelinspektionen en annan sida av bettingbranschen. Sverige ingår i den europeiska statistiken men för att bilda en uppfattning kring den svensklicensierade bettingmarknaden behövs en närmare undersökning på svensk nivå.

Spelinspektionen genomför kontinuerligt marknadsundersökningar med hjälp av Novus. Vidare framställer myndigheten också egen statistik för att följa den svenska spelbranschens utveckling.

Enligt Novusundersökning spelar 22% av svenska spelare på betting

I Sverige har lotterier och nummerspel stått för merparten av lagda insatser under en lång tid. Även under 2020 är spelformen den mest populära bland svenska spelare där 61% av de tillfrågade valde spelformen i fråga. Vad gäller betting i Sverige uppgår spelformen till 22% av alla lagda insatser vilket genererar i en tredjeplats, 10% mindre än näst populäraste spelformen trav.

Framtidsutsikterna för den Internationell bettingbranschen

Betting är en gammal tillika älskad spelform vilken håller en stark position på Internationell nivå. Enligt EGBA kommer en positiv utveckling av betting online fortsätta även de kommande åren. Något alla medlemsländer i EU i slutändan gynnas utav.

Svensk bettingbransch står inför något större utmaningar

För betting hos svensklicensierade operatörer ser framtiden möjligen inte lika ljus ut i jämförelse. Med en nedåtgång behöver branschen mer stöttning av regeringen men också av andra branschorganisationer, för att ändra utsikterna för branschen i sin helhet. 

Tack vare intresseorganisationer så som BOS och Dataspelorganisationen kan faktiska siffror presentera branschens utveckling men även vara underlag för att skapa goda förutsättningar för svensk spelbransch idag och i framtiden.

Presskontakt:
Anders Eriksson
anders@casinopr.se

 

Platsannonser