Sponsrat Sponsrat

Streamingtjänsternas frammarsch

Ingen har väl missat den rockad film- och serievärlden gjort de senaste åren. Att gå på bio har blivit dyrare och mer sällsynt, medan det blivit allt mer populärt att binga serier. Streaming är tveklöst på frammarsch och i denna artikeln kollar vi närmare på några av de stora jättarna – och potentiella uppstickare.

Uppdaterad 2019-03-27
Publicerad 2019-03-27

Streamingtjänsterna Netflix och HBO revolutionerade marknaden, med originalserier som hade stora filmstjärnor i huvudrollerna. När “True Detective” hade premiär var många förvånade över att både Woody Harrelson och Matthew McConaughey var med. De hade vunnit massa filmpriser och TV har ju länge ansetts vara ett mellansteg i karriären.

Övergången som skulle göra serie mer populärt än film även för branschfolk blev mer eller mindre klar när Kevin Spacey antog sig rollen som Frank Underwood i “House of Cards”. Idag råder det inga tvivel om att serier är hetare än film. Och ingen kan väl heller säga emot att vi bläddrar mer i streamingtjänsternas bibliotek än DVD-butikernas.

Blomstrade streamingtjänster Netflix

Många väljer att tyvärr att streama på streama på Swefilmer. Vilket är väldigt synd när det finns så många utmärkta lagliga alternativt. Ett perfekt val är exempelvis streamingjätten Netflix, som har ett saftigt bibliotek som varje vecka fylls på med nya originalproduktioner. De ska ha all cred för att producera spännande filmmaterial, även om de inte alltid går hem. Några Netflix-filmer som har hyllats av både publik och kritiker är däremot “Gerald’s Game”, “Beasts of No Nation”, ”Bird Box” och “Annihilation”, med Natalie Portman i huvudrollen.

På serie fronten är de likaså flitiga med att göra eget producerat material. Sedan bolagets gryning har det blivit en hel del succéer; “House of Cards”, “Orange is the New Black”, “Big Mouth”, “Mindhunter”, för att nämna några.

HBO Nordic

Innan vi ens visste vad Netflix var för något, var HBO den solklara herren på täppan vad gäller serier, med mästerverk som “The Sopranos”, “Six Feet Under” och “The Wire”. Idag är de väl fortfarande snäppet vassare än Netflix, med riktigt glansiga pärlor som “Game of Thrones” och “Fargo”. När det kommer till att producera egna filmer får de däremot se sig jaga sin största konkurrent. De må ha kvaliteten, men kvantiteten behöver komma ikapp.

Streamingtjänster med stor potential Amazon

En blivande global jätte, som kommer att få sin storhetstid när deras kommande “agan om Ringen-serie träder i kraft. Amazon producerar redan egna serier och filmer, som de flesta får bra omdöme. Deras senaste omtyckta originalproduktion är “Goliath” med Billy Bob Thornton i huvudrollen.

Viaplay

Har en fördel på marknaden att de är heltäckande då de även erbjuder sina prenumeranter sportpaket. De erbjuder även ett underhållande filmpaket; de är snabba på att hämta hem blockbusters. Vad gäller deras originalproduktioner kan vi krasst konstatera att de behöver komma upp i nivå innan de riktigt kan tas på allvar.

C More

Precis som Viaplay, erbjuder C More sportpaket bredvid serier och filmer. De producerar även flitigt med populära originalproduktioner, bland annat “Gåsmamman”, “Gråzon” och “Modus”. Framtiden är ljus för C More.

SVT Play

På många sätt lönar det sig att vi skattar. SVT Play är ett av dem. Deras gratis streamingbibliotek erbjuder massvis med program och serier, som fungerar som ett bra komplement till övriga tjänster. De är dessutom bra på att lyfta fram aspirerande skapare, som får utrymmet att göra originalproduktioner. SVT Play kan förhoppningsvis fortsätta bygga en ljusare framtid.

Platsannonser