Sponsrat Sponsrat

Stort intresse för elitidrott - men fler behöver motionera

Regeringen har givit Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram nya underlag till insatser för att främja hälsan i Sverige. Hälsoprojektet är det största på tio år och det man framförallt vill råda bot på är en förväntad fetmaepedemi.

- Sverige har legat bra till men nu ser vi att det sticker iväg. Idag har vi 14 procent som är feta, om bara 15 år kommer det vara 25 procent. Övervikt och fetma är en av våra stora utmaningar, säger Gabriel Wikström (S), folkhälsominister.

Uppdaterad 2016-11-25
Publicerad 2016-11-25

Idag gör idrottsröselsen stora insatser för folkhälsan. Att stärka och bidra till att utveckal idrottsrörelsens långsiktiga folkhälsoarbete är en investering och gynnar såväl idrottsrörelsen och hela samhället.

Stor idrottsgala i Västerås för att manifestera idrotten och visa uppskattning till de aktiva

Under torsdagskvällen hölls idrottsgalan i Bombardier Arena där flera kända idrottsmän delade ut priser, bland annat Peter Popovic. Det utsågs vinnare i nio olika kategorier.

- På idrottsgalan premierar vi idrottsmän som gjort stora prestationer. Men vi vill även stimulera fler att motionera. Vi hade även en akution där pengarna gick till Mustaschkampen och Prostatacancerförbundet för att uppmärksamma manlig hälsa, säger Curre Lindström, legendarisk ishockeytränare och förbundskapten för ishockeylandslaget och en av arrangörerna bakom idrottsgalan.

Mustaschkampen vill få män att ändra beteende

Män lever 4 år kortare än kvinnor. Män motionerar mindre än kvinnor och män äter mindre hälsosamt än kvinnor. Det vill Mustaschkampen ändra på. Dessutom har män svårt att tala om sjukdomar, vilket är anledningen till att svenska folket inte vet att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Eftersom männen är rädda att prata om sjukdom vet de inte att prostatacancer går att bota om sjukdomen upptäcks tidigt. Allas män som är 45 år, ta ett PSA-prov  - säger Torsten Tullberg, kampanjledare Mustaschkampen.

Elitidrott är viktigt men alla bör röra på sig

Regelbunden motion är det bästa receptet för ett långt liv. Vi blir spänstigare, gladare, snyggare, får bättre kondition och koncentrationsförmåga samt sover bättre,säger Karolina Klüft, fd friidrottare och programledare.

Antalet som vill vara med i motionslopp är ökande
En annan aktör som vill verka för att göra svenskarna mer hälsosamma är En svensk Klassiker. Vi har sett en tydlig hälsotrend med rekordmånga anmälningar till motionslopp, större intresse för hälsosam kost samt en nyfikenhet på att testa sig fysiskt och mentalt. säger Michael Thorén VD En Svensk Klassiker.

För att bättre förstå allmänheten har En Svensk Klassiker år 2016 genomfört en egen opinionsundersökning i samarbete med Novus som resulterat i en trendrapport.

Nästan sju av tio (67%) svenskar uppger att de har ett ganska eller mycket stort intresse att ägna sig åt fysisk aktivitet på fritiden och åtta av tio (82%) svenskar instämmer i att motion och träning är något man mår bra av.

77% av svenskarna svarar att de ägnar 3-4 timmar eller fler per vecka åt lättare fysisk aktivitet såsom promenad, vardagsmotion osv. Jämfört med tidigare underökningar ses en ökning vilket tyder på att det fortfarande råder en hälso- och motionstrend med stark tillväxt i Sverige. Kvinnor svarar i högre grad att de har ett stort intresse för att ägna sig åt fysisk aktivitet på fritiden (70%).

Sedan ett par å tillbaka driver En svensk Klassiker Riksidrottsförbundet och GiH debattplattformen Folk-i rörelse.
www.lidingoloppet.se/folk-i-rorelse 

www.mustaschkampen.se 

Mustaschkampen är en rikstäckande kampanj för att uppmärksamma prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom, och samla in pengar till forskning och opinionsbildning. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet i samarbete med 26 regionala prostatacancerföreningar och med stöd från 11 huvudpartners och 200 företag/organisationer.

Platsannonser