Sponsrat Sponsrat

Senaste nytt om “Strömkriget”

Ett begrepp som vi hör allt mer av är “Strömkriget”, som handlar om den hårt konkurrerande streamingmarknaden. De största tjänsterna i form av Netflix och HBO har stött på motstånd i form av Hulu och Amazon Prime Video. I Sverige även Viaplay och C More. Fler stora streamingaktörer är på gång och strömkriget blir desto hårdare. 

Uppdaterad 2019-12-16
Publicerad 2019-12-16

För några år sedan förändrade Netflix sättet vi konsumerar film och serier. De började släppa hela säsonger samma dag, så att deras prenumeranter inte skulle behöva vänta på ett nytt avsnitt i veckan. Länge har de härskat på streamingmarknaden tillsammans med HBO, där den ena representerar kvantitet och den andra kvalitet. Och, så klart, har de båda länge haft exklusiva originalproduktioner. 

Konkurrensen mot illegala sajter

Strömkriget utgörs inte bara av de legitima tjänsterna, utan också av de illegala “piratsajterna”. Nedladdningssidan Piratebay står sig än idag som den största boven när det kommer till illegal konsumtion av filmer och serier. Många som inte väljer att ladda ned film där vänder sig istället till sajter som erbjuder direkt streaming, detta för att vara mer skyddad från att själv kunna straffas för brott mot lagen. 

I Sverige vänder vi oss främst till sajter som Dreamfilm eller Dreamfilmer för att se de nyaste titlarna utan kostnad. Oftast är intresset så stort gällande biofilm att deras besökare hellre ser så kallade “screeners” med kinesiska undertexter än att vänta på att kunna hyra dem. 

I dagsläget finns det väl inget konkret som säger att dessa illegala sajter kommer att upphöra inom en snar framtid. Med detta sagt behöver de stora streamingtjänsterna stångas hårt för att kunna vinna över dessa sajters besökare och förvandla dem till betalande prenumeranter. 

Nytt på streamingmarknaden

Något som också spär på strömkriget är de nya stigande aktörerna som Netflix och HBO får se upp för. Exempelvis kostar Amazon Prime Video mindre än någon av de båda, och jobbar flitigt med sin stora satsning som innebär ett gäng nya originalserier. Deras givna flaggskepp är den kommande Sagan om Ringen-serien som uppges bestå av hela fem säsonger och bli den dyraste serien någonsin. 

Samtidigt har Apple lanserat den färska streamingtjänsten Apple TV+, som även den lär få ringar på vattnet med stora serier som “See”, “The Morning Show” och “For All Mankind” i vilka stjärnorna Jason Momoa, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon och Joel Kinnaman medverkar. 

En ny konkurrent som verkligen kommer att sätta skräck i Netflix och HBO är Disney med deras egna streamingtjänst Disney+. Ja, filmbolagsjätten som numera äger LucasFilms, Marvel Studios och delar av 20th Century Fox och Hulu är mitt uppe i lanseringen av sin streamingtjänst, där du exklusivt kan streama deras filmer och serier. Detta innebär att vi snart inte kommer att kunna hitta majoriteten av superhjältefilmer hos någon annan aktör. Vad gäller samtliga Star Wars-produktioner kommer även de att finnas uteslutande på Disney +. Tjänsten har redan lanserats i USA och ett gäng andra länder i världen. Den förväntas komma till Sverige först i slutet av mars nästa år. 

Samtidigt som Disney gör sitt material exklusivt håller de på att släppa blockbusters på deras tjänst och endast utvalda biografer. Exempelvis nya “Lady & Lufsen” och äventyrsfilmen “Togo” med Oscarsnominerade Willem Dafoe i huvudrollen. Med andra ord verkar de successivt fasa ut deras material från den vita duken, och fortsätta lära filmtittarna det främsta sättet att se på film – genom streaming. 

Ja, strömkriget håller på att explodera fullständigt och 2020 kommer att bli ett mycket spännande år för dess utveckling.

Platsannonser