Sponsrat Sponsrat

Så hanterar du stress under gymnasietiden på bästa sätt

Åren under gymnasiet är inte bara skoj med kompisar; kraven på tentor och uppgifter kan göra att man känner sig överväldigad. Därför är det viktigt att man organiserar sin tid så att man får en bra balans mellan plugg och skoj, så att man bättre kan hantera den stress som uppstår. Här är några värdefulla tips på hur man gör det på bästa sätt.

Uppdaterad 2021-03-09
Publicerad 2021-03-09
Planlägg ett schema och försök hålla dig till det

Att planlägga sitt liv är nog inte något många gymnasieelever tänker på. Det som oftast fyller ens tankar under de tre åren på gymnasiet är inget annat än vänner och hur man kan ha så roligt som möjligt. Men läser du denna text så lider du förmodligen av ett eller annat stressymptom för att du inte får tiden att räcka till både vänner och plugg. Då är det viktigt att du tar tag i det med det samma.

Skapa en rutin i vardagen. En rutin avsedd plugg, men också ting som gör dig glad som vänner, träning och andra hobbys. Avsätt vissa dagar och tidpunkter där du endast pluggar, och njut av friheten resterande dagar.

Prioritera din kost och träning

Även om det kan kännas frestande att strunta i maten i skolan för att ha tid till annat, eller gå ut och äta med kompisarna flera dagar i veckan istället för att äta hemma, så är det viktigt att prioritera ditt välmående. Det är vetenskapligt bevisat att om man äter skit så mår man skit. Vill du ha energi till att vara i skolan en hel dag, hänga med vänner OCH plugga, ja då måste du äta en varierad kost. Det räcker inte med läsk, pizza och godis. Detta är absolut okej! Men det ska ses som ett nöje efter du ätit frukost, lunch och middag.

Här är även träning viktigt. Rör du inte på dig kommer du inte ha någon energi heller. Försök att hitta någon träningsform som du faktiskt tycker är kul snarare än att träna för att du måste!

Våga be om hjälp!

Om du tycker att det är svårt att hantera stressen som uppstår i samband med dina år på gymnasiet så ska du våga be om hjälp! Berätta för dina lärare hur du har det och se om det inte finns något de kan göra för att underlätta arbetsbördan för dig. Hör med dina föräldrar om de vill hjälpa dig med hur du prioriterar din kost och träning.

Om läxor och tentor är det som tynger dig kan det vara värt att överväga att ta hjälp av någon annan, som ett syskon eller en kusin. Det finns även många så kallade “uppgiftsbibliotek”, som inspio.se, online där gymnasiestudenter kan bläddra bland tusentals uppgifter för att få inspiration till att lyckas. Hjälpmedel som dessa kan bidra med att hantera stressen under gymnasietiden oerhört allt eftersom du då får läxorna gjort i tid.

Att uppleva stress i rimlig nivå är helt okej, det gör alla någon gång under sitt liv. När stressen inte längre går att hantera och det går utöver plugget, ens hälsa och/eller ens personliga relationer - då är det viktigt att be om hjälp i tid.

 

Pressansvarig:

Frida Engström 

Info@prdirekt.se 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in