Sponsrat Sponsrat

PE Accountings medgrundare invald i SRF:s styrelse - vill lyfta människans värde i automatiseringen

Ekonomitjänsten PE Accounting har sedan 2011 varit pådrivande för automatiseringen av redovisningsbranschen och tidigare i år blev SEB delägare. Nu är medgrundaren och VD’n Olle Rydqvist invald i Branschföreningen SRF konsulternas styrelse. Enligt Olle är syftet att lyfta värdet av löne- och redovisningskonsulternas roll framöver när den traditionella manuella redovisningen i allt större utsträckning automatiseras.

Uppdaterad 2019-09-26
Publicerad 2019-09-26

”Jag inser att det finns en stor rädsla för framtiden bland många som arbetar med redovisning. Allt mer av det traditionella manuella redovisningsarbetet sköts av datorer som både tycker det är roligt, kan arbeta dygnet runt och dessutom göra det mer effektivt än vad som är möjligt för en människa. Det påverkar redan många redovisningskonsulters vardag och kommer att förändra deras arbetsuppgifter rejält de kommande åren. Jag hoppas att jag genom mitt engagemang och min kännedom om vad som sker i utvecklingen kan hjälpa branschen att hänga med och ligga i absoluta framkant. Värdet av redovisnings- och lönekonsulternas kompetens måste lyftas ut ur administrationsfacket och in i framtiden,” berättar Olle Rydqvist, medgrundare och VD på PE Accounting.

PE Accounting har sedan starten 2011 växt med 50% per år, blivit DI Gasell senaste tre åren, tagit in SEB som delägare 2019 och värderats till omkring en halv miljard. När detta skrivs har PE Accounting 100 anställda, varav de flesta är ekonomer och utvecklare. Kombinationen av hög servicenivå från dedikerade redovisningskonsulter, ett egenutvecklat system och förståelse för vad ett system klarar av är enligt dem själva en nyckel till framgången.

”Det är viktigt att förstå att det krävs rätt strukturer för att på allvar förändra traditionell och manuell redovisning. Det ställer krav både på det interna ledarskapet hos de företag som vill förändra hur de arbetar och på oss som leverantörer, som arbetar med att utveckla den teknik och de processer som gör det möjligt. Våra redovisningsekonomer arbetar inte på samma sätt som på en traditionell redovisningsbyrå. De har tillgång till stöd och strukturer som gör det möjligt att minimera all form av handpåläggning. De kan därmed lägga mer kraft på att kontrollera så att allt stämmer och fokusera mer på våra kunders behov av stöd och rådgivning. Lön- och redovisningskonsulter måste helt enkelt planera för att använda sina kunskaper för analys och rådgivning i större utsträckning och lägga mindre fokus på manuellt administrationsarbete. Jag tycker även att vi som driver den tekniska utvecklingen framåt behöver ta ett ansvar för att lyfta värdet av lön- och redovisningskonsulternas kunskap så att både branschkollegor och kunder förstår varför personer med rätt kunskap är en enorm styrka när alltmer sköts av systemen,” avslutar Olle Rydqvist.

PE Accounting används av fler än 700 företag med mellan 5-600 anställda och har omkring 17.000 användare. Redovisningsbyrån har kontor i stockholm, Malmö och Göteborg men hjälper tjänsteföretag i hela landet.

Läs mer om PE Accounting, redovisningsbyrå och ekonomisystem i Stockholm, Göteborg och Malmö

Hur påverkar automatiserad bokföring hur tjänsteföretag sköter sin ekonomi? Läs case.

Hur förändras redovisning? Läs mer i PE Accountings egen blogg.

Platsannonser