Sponsrat Sponsrat

Nya streamingtjänster på ingång

Streamingmarknaden är i full utveckling. Snart anländer en handfull aktörer på marknaden, som kan förändra streaminglandskapet på nytt.

Uppdaterad 2019-04-10
Publicerad 2019-04-10

Med Netflix revolutionerades sättet att konsumera rörligt material. Massvis av filmer och serier gick plötsligt att se direkt från datorn, telefonen eller plattan och snart kom flera smidiga lösningar för att kunna se allt på TV. Helt plötsligt var det möjligt att bläddra igenom enorma filmbibliotek på mobilen, välja fritt vad man ville se och sedan se det på valfri skärm. Dessutom var prislappen chockerande låg.

Flera bolag följde trenden och snart hade Netflix sällskap av tjänster som HBO Nordic, Viaplay, C More och Amazon Video. TV-kanalerna har snällt fått ställa sig i ledet och idag har vi så kallade “Playtjänster”, där kanalernas utbud finns att streama fritt och användarna själva kan använda när de ska se programmen som de är intresserade av.

Disney och Apple lanserar egna streamingtjänster

Fler streamingtjänster har kommit under åren, men Netflix har ständigt varit herren på täppan. Men frågan är om detta kommer att ändras inom kort. Snart släpper nämligen både Apple och Disney sina egna streamingtjänster.

Disney, som bland annat har köpt upp Lucasfilms, 21st Century Fox och Marvel Studios, kommer att ta bort allt sitt material från alla andra streamingtjänster för att ha det exklusivt på sin egna. Hur det blri med filmer kopplade till 21st Century Fox är i dagsläget oklart, men det är däremot säkert att du kommer att behöva Disney+ för att se alla Disneyklassiker, MCU-filmer och Star Wars-filmer.

Trots att det är tänkt att den ska släppas redan nu till hösten, vet vi väldigt lite om Apples streamingtjänst Apple TV+. Bolaget har öst många miljarder i projektet, som beskrivs som deras största satsning någonsin och några titlar på originalinnehåll har släppts. Bland annat For All Mankind med svenske Joel Kinnaman i huvudrollen (se hela listan här). Men mycket mer än så är ännu inte känt. Det finns till och med frågetecken om tjänsten kommer att vara exklusiv för Apple-användare eller om den kommer att vara öppen för alla. Om Apple lyckas rita om teknikmarknaden ännu en gång, eller om Apple TV+ blir ett fiasko, får vi alltså veta i höst.

Utbudet större än någonsin

Trots att vi lever i en tid som för bara några år sedan hade varit en cineastisk utopi, där möjligheterna att se valfri film är större än någonsin, är illegalt filmtittande ett stort problem. Utbudet är enormt men illegal streaming är fortfarande ett ekonomiskt problem, och frågan är om den illegala streamingen – med aktörer som Nya Dreamfilm någonsin kommer att försvinna. Användande av dessa tjänster är ett direkt hot mot våra framtida möjligheter att kunna behålla detta öppna filmlandskap i framtiden. Som det populära uttrycket lyder: vi kan inte både äta kakan och ha den kvar.

Platsannonser