Sponsrat Sponsrat

Norge höjer räntan – går mot strömmen

För att få skjuts på världsekonomin börjar fler och fler länder bromsa in styrräntan, men inte Norge. De norska bankerna går mot strömmen och höjer räntan med 0,25 procent.

Uppdaterad 2019-09-25
Publicerad 2019-09-25

Redan i februari 2015 tog den svenska Riksbanken sitt beslut om att sänka styrräntan ner till -0,1 procent. Att införa en så kallad minusränta var ett strategiskt belsut för att sänka lånekostnaderna och få fart på den svenska ekonomin. Detta trots att den svenska ekonomin var positiv, åtminstone i den bemärkelsen att man förväntade sig en fortsatt tillväxt på 2 procent och att arbetslösheten fortsatte att sjunka. Problemet var att inflationen gick för långsamt. 

Den svenska bankens mål är nämligen att inflationen ska ligga på 2 procent per år, och detta är önskvärt eftersom det försvagar kronan och gör det billigare för andra länder att exportera svenska produkter, vilket är en viktig del ur ett makroperspektiv. Dessutom sänker det kostnaderna för att ta lån, vilket har gjort att fler svenskar har kunnat investera i lägenheter, bilar och dylikt. 

På jämförelsesidor som Privatlån.com har det länge getts möjligheten att snabbt och smidigt jämföra vilka långivare som har bäst räntor. Där går det också att läsa om olika villkor som måste uppfyllas (eller inte uppfyllas) för att kunna ta lån. Här finns det nämligen också banker som låter dig att låna pengar direkt till vad du vill, men med det sagt så är det alltid klokt att noga kika på räntan först. 

Norge fortsätter att höja räntan

Sverige må ha varit tidiga med minusräntan, men flera länder har följt den svenska Riksbankens exempel. Under september i år har både den Europeiska Centralbanken och den amerikanska centralbanken sänkt sin styrränta. Ett land som dock går mot strömmen är våra grannar i väst.

I Norge har har man nämligen höjt räntan med 0,25 procent, det vill säga upp till 1,5 procent. Detta rapporterar Sveriges Radio. En anledning till att den norska banken har tagit detta beslut, uppges vara att minska risken för skuldsättning och en plötslig acceleration på bostadsmarknaden.

Svenska räntan kommer att höjas med

Exakt när den svenska räntan kommer att höjas vet vi ännu inte, men enligt Expressen ser det ut som att höjningen kommer att smygstarta senare i år. Då RIksbanken valde att behålla räntan på -0,25 nu i början av september, finns det anledning att misstänka att det finns vissa orosmoln rörande den framtida konjunkturen.

Riksbanken har likväl passat på att presentera en ny plan på räntehöjning (tidigare mål är skrivet i parentes):
 

2019, kvartal 3: -0,25 procent (-0,25)
2019, kvartal 4: -0,23 procent (-0,19)
2020, kvartal 3: 0,04 procent (0,14)
2021, kvartal 3: 0,20 procent (0,52)
2022, kvartal 3: 0,37 procent (0,90)

Som vi kan se är det en väldigt mild höjning vi har att göra med, men i och med att räntan höjs, kommer också bankerna att höja sina låneräntor. Därför är det klokt att redan nu jämföra olika banker och se vilka som kan ge bästa möjliga lånevillkor på lite längre sikt. Något som exempelvis kan göra hos oss på Privatlån.com.

Platsannonser