Sponsrat Sponsrat

Minskad benägenhet att låna pengar

Svenskarna har infunnit sig i en ny slags vardag sedan coronapandemin slog till i landet i mitten på mars. Trots detta kan vi se en fortsatt minskad benägenhet att låna pengar. På Expressen Låneguiden ser vi en tydlig nedgång inom bland annat privatlån.

Uppdaterad 2020-08-24
Publicerad 2020-08-24

Att coronapandemin slagit hårt mot svenskarnas privatekonomi är ingen underdrift. Personer som förlorat sina jobb har fått det svårare rent ekonomiskt och flera undersökningar som gjorts, bland annat från mäklarbyrån Fastighetsbyrån, visar att omkring 30 procent oroar sig över den egna ekonomin.

Det minsan tuffa läget har även påverkat svenskarnas benägenhet att låna pengar. I samband med coronapandemins utbrott kunde vi på Expressen Låneguiden se en tydlig nedgång i ansökta privatlån.

I takt med att svenskarna infunnit sig i en ny typ av vardag har nedgången avstannat men vi kan än så länge inte se någon tydlig trend i att svenskarna börjar låna mer pengar igen. Att svenskarna inte lånar pengar i samma utsträckning som tidigare påverkar inte bara de enskilda långivarna utan även konsumtionen i stort. Man håller helt enkelt lite hårdare i plånboken än tidigare.

Svårt att sia om framtiden

Den senaste månaden har vi fått en del positiva signaler från Folkhälsomyndigheten om att antalet insjuknanden och dödsfall har minskat. Det är dock fortsatt oklart om vi kommer få se en andra våg i höst och därför är det också svårt att sia om framtiden inom svenska lån.

Skulle vi se en positiv utveckling även i höst finns det mycket som tyder på att svenskarna kommer börja våga leva ett mer normalt liv igen.

Trots pandemin har bostadsförsäljningen ökat

På Expressen Låneguiden kan vi konstatera att benägenheten att låna pengar har gått ned. Främst är det så kallade lån utan säkerhet som gått ned. Däremot har statistik visat att exempelvis bostadsmarknaden går mycket bra med fler försäljningar än förra året, detta tvärtemot vad alla förutspådde vid pandemins start. Det blir intressant att följa utvecklingen framöver och om arbetslösheten fortsätter att stiga. Gör den det kommer det leda till sämre inkomster och högst troligt lägre efterfrågan på nya bostäder.

 

Platsannonser