Sponsrat Sponsrat

Minska ditt matsvinn med en matkasse

Matkassen med färdiga recept kan hjälpa många att minska matsvinnet hemma. Noggrant planerade matkassar kan nämligen bidra till att mindre mat slängs. Du undviker onödiga rester – och gör samtidigt något bra för miljön.

Uppdaterad 2019-12-19
Publicerad 2019-12-19

Enligt uppgifter på Naturvårdsverket så står hushållen för den största delen med att generera matavfall. Varje person åstadkommer en bra bit över 70 kg matavfall varje år och då har man trots allt inte räknat in all mat och dryck som spolas ut i avloppen. Naturvårdsverkets uträkningar visar även att hushållens matsvinn står för ca 3% av de totala utsläppen av växthusgaser.

Gisela Lindh, framställaren av sajten matkasse.se menar att varje individ kan göra något för att minska sitt matsvinn. Ett bra tips är att ta en titt på utgångsdatumen på varje produkt när man handlar och ta detta i beräkning. Att noga planera sina inköp och middagar är ett annat bra sätt för att minska sitt matsvinn.

  • Har man inte tiden att noga planera så gör man troligen fler onödiga inköp och större mängder än vad som behövs vilket sedan bidar till att maten kastas. Genom att ta hjälp av en matkasse där veckomenyerna är planerade av kostexperter, så får vi näringsmässigt i oss allt vi behöver samtidigt som alla ingredienser är tänkta att användas till fler än en måltid under veckan. Det blir därmed sällan onödiga rester över efter en matkassevecka, säger Gisela Lindh, som driver matkasse.se.

Ekologiskt producerad mat

Fler konsumenter efterfrågar idag mat som är i omsorg för miljön och som har producerats på ett hållbart sätt. Fler matkasseleverantörer har därmed märkt en stor ökning på efterfrågan på just ekologisk mat. Detta har lett till att det idag finns ett stort urval av ekologiska matkassar att välja mellan än för bara något år sedan.

Fördelarna med ekologiskt producerad mat är många. För det första så är det bra för miljön då ekologisk mat har producerats på ett hållbart sätt där bekämpningsmedel inte har använts vid odling. När det kommer till djur så finns det många regler kring att de ska kunna bete sig naturligt. För själva slutprodukterna finns det även många restriktioner gällande tillsatser. En huvudregel är att ju mindre råvarorna har påverkats av industriella processer, desto mindre avtryck på miljö och omgivning.

Årstiderna är en av de producenter som idag erbjuder en matkasse med 100% ekologiska varor. De har också tagit ställning för miljön att inte längre ha rött kött i sina matkassar. I deras Flexitariska matkasse finns det fisk och fågel ett par dagar i veckan. För att säkerställa att alla råvaror är ekologiska och odlade i samspel med naturen har Årstiderna egna gårdar med ekologisk odling.

Ekologisk matkasse

En ekologisk matkasse passar den som vill äta sunt och samtidigt göra en insats för miljön. Med en ekologisk matkasse får du hem nyttig mat med tillhörande recept direkt till dörren. Därmed slipper du själv göra planering av inköp. Genom att abonnera på en ekologisk matkasse kan du underlätta veckoplaneringen och minska ditt matsvinn. För den som är nyfiken och vill testa en ekologisk matkasse så har flesta producenter erbjuder ofta ett par bra prova på-erbjudanden du kan nyttja. Vill du sedan inte fortsätta så kan du bara säga upp abonnemanget.

Om Matkasse.se

På matkasse.se kan du enkelt sortera efter din kostinriktning och jämföra matkassar från olika leverantörer som du kan beställa hem till dörren.

Presskontakt

G. Lindh,
info@matkasse.se

Platsannonser