Sponsrat Sponsrat

Lanserar informationskampanj för att minska drunkningsolyckor

Uppdaterad 2020-02-27
Publicerad 2020-02-27

Vi hör det ofta upprepas att vi inte ska använda mobiltelefonen när vi sitter och kör bil. Till och med när vi talar via handsfree tappar vi en del av vår uppmärksamhet genom att använda telefon. Att dessutom sitta och titta ner på skärmen eller försöka skriva ett meddelande är rent av livsfarligt bakom ratten.

Någon som kanske är mindre vanligt att vi talar om, är att det även innebär en stor risk om vi ägnar vår uppmärksamhet åt skärmen, samtidigt som vi ska ha ansvar för våra barn på stranden. En drunkningsolycka sker både väldigt snabbt och dessutom ofta väldigt tyst. Små barn kan hamna i knepiga situationer var som helst där det finns vatten. Oavsett om ni är vid en mindre pool, en sjö eller vid havet finns ett riskmoment för små och icke simkunniga barn. Till och med större vattenpölar eller badkaret är potentiella dödsfällor för riktigt små barn.

” När det handlar om små barn är det bristande övervakning som är förklaringen. Det är ett vuxenansvar som brister i många delar. Man måste släppa mobilen, läsplattan och vara med sitt barn i vattnet – det räcker inte att sätta på armpuffar och sedan gå därifrån.” menar Mikael Olausson vid livräddningssällskapet.

” Vi når ut till många mobilanvändare och när jag hörde om problemet ville jag gärna att vi skulle vara med och försöka förhindra att det händer” säger Fredrik Andersson ansvarig för Bästamobilabonnemanget.se.

För att uppmärksamma problemet kommer Bästamobilabonnemanget.se att satsa på att informera allmänheten om problemet via sociala medier, sin hemsida och genom opinionsbildning. Kampanjen lanseras i februari och kommer att pågå till och med augusti 2020.

Enkla regler som minskar risken

En bra tumregel är att aldrig lämna barn utan uppsikt om det finns vatten som barnet kan komma åt till fots. För att säkerställa att du verkligen har uppsikt över barnet innebär det att du bör låta mobilen vara ifred helt och hållet. Tittar du ner för att kolla ett kort videoklipp, svara på ett meddelande eller scrolla i flödet hinner det hända mycket innan du hinner titta upp.

På en strand eller annan badplats med mycket folk och hög ljudvolym kan det gå väldigt snabbt att tappa bort ett barn i folkmassan. Det är dessutom inte säkert att någon annan hinner reagera då de flesta har fullt upp med sitt och det är mycket liv och rörelse överallt.

Om du ska vistas med barn på badplatsen bör du se till att ha koll på följande:
  • Låt din mobil eller surfplatta vara undanstoppad så länge som ditt barn är i eller nära vatten.
  • Låt aldrig barnen vistas i vattnet eller nära, utan att någon vuxen aktivt är med.
  • Låt aldrig barn, till exempel äldre syskon, ha ansvar för ett barn vid vattnet. Endast en vuxen får ha det ansvaret.
  • Lämna inte upplåsbara pooler eller liknande stående med vatten. Barn kan lockas dit på egen hand när du inte märker.
  • Håll dig alltid nära barnen vid eller nära vattnen. Små barn under tre års ålder ska du kunna nå och ta tag i hela tiden när ni är i vattnet.
Var mer än en vuxen på plats

Att vara med småbarn på badplatsen kräver ett fokuserat ansvar. Det kan vara påfrestande och gör det svårt att slappna av och få någon avkoppling själv. Det är bra om ni är flera vuxna som kan dela på ansvaret, för att orka med en heldag vid vattnet. Se bara till att ni är helt överens om vem som har koll på barnet och säkerställ att personen är fullt medveten om sin uppgift så att inga missförstånd sker.

Avslutningsvis vill vi passa på att påminna om att det är värt att ta vara på tillfället att släppa mobiltelefonen en liten stund i alla fall. Barn älskar vatten och de vackra sommardagarna när barnen är små slinker snabbt förbi. Ta vara på tiden och var med barnen, njut av dessa stunder och låt din mobil ligga undanstoppad en liten stund.

Om företaget

Bästamobilabonnemanget.se är en ledande jämförelsesajt för mobilabonnemang. Vi tillhandahåller relevant information som syftar till att hjälpa folk hitta rätt bland alla tillgängliga abonnemang i Sverige. På vår sajt listar vi abonnemang från alla de välkända operatörerna på marknaden i Sverige och ser till att skapa värde för våra besökare med att ha lättillgänglig och relevant information om deras tjänster.

Presskontakt: Fredrik Andersson, produktansvarig Bästamobilabonnemanget.se +46 793 - 01 51 57

Platsannonser