Sponsrat Sponsrat

Låna pengar utan ränta ny möjlighet på lånemarknaden

Uppdaterad 2019-12-16
Publicerad 2019-12-16

Så kallade privatlån har blivit allt vanligare på lånemarknaden. Privatlån är lån som privatpersoner kan ta utan att ställa någon fysisk säkerhet för lånet. När en person tar ett bostadslån så är det bostaden man köper som utgör säkerheten för lånet men vid ett privat lån är det istället inkomster som är säkerheten när man lånar pengarna. Med inkomster kan det vara inkomster från eget företag, tjänst, pension eller till och med sjukpenning som räknas.

Det är framförallt friheten som följer med ett privatlån som gör låneformen så populär på marknaden. En person som tar ett privatlån kan använda pengarna till precis vad som helst.

Om det är friheten som är så populär bland låntagarna så är det snabbheten med vilken lånen kan tas som lika mycket bidragit till att tillväxten för marknaden för privatlånen varit så hög under det senaste årtiondet. Tack vare internet och att långivarna är uppkopplade mot kreditundersökningsföretagen i realtid kan en privatperson fylla i en låneansökan när som helst under dygnet, vilken dag som helst i veckan och trots det räkna med att få pengarna utbetalade inom minuter om personen godkänns i kreditundersökningen.

Med hänsyn till ovanstående ser vi ingen anledning till att marknaden för privatlån kommer att göra annat än att växa snabbt, om än med sättningar i samband med lågkonjunkturer.

Hur låna pengar räntefritt

En faktor som tillkommit till marknaden för privatlån är att man nu kan låna pengar utan ränta. Med ”utan ränta” avses i detta sammanhang ”utan nominell ränta”. Det är nämligen inte så att lånet på något sätt är gratis, istället är det så att det är avgifterna för lånet som står för vinsterna hos långivaren. För låntagaren är fördelen att kostnaderna för lånet blir mycket mer förutsebara. Genom att ta ut fasta avgifter för ett lån kan låntagaren göra en bedömning av hur mycket privatekonomin klarar av utan att behöva oroa sig för ett förändrat ränteläge.

Anledningen till att långivarna vågar ta risken med att ge ut lån räntefritt är att Riksbankens räntor under de senaste åren varit i stort sett obefintliga, och det finns en stor sannolikhet för att räntorna kommer att vara låga eller obefintliga också under de närmaste åren.

Typiska villkor för lån utan ränta

Det finns ett antal typiska villkor för ett privatlån utan ränta. Det första man som låntagare måste göra när man vill ha ett räntefritt lån är att göra en ansökan. Låneansökan gös nu nästan alltid via internet, oavsett om det är en dator, surfplatta eller mobiltelefon man använder för att göra ansökan.

När man gör ansökan är det ett antal uppgifter som man måste delge. Först och främst måste man fylla i hur mycket man vill låna och under hur lång tid man vill ha lånet. Därefter uppger man sina personuppgifter, inklusive personnummer, och sitt bankkontonummer. När detta är klart använder man BankID för att legitimera sig och därefter skickar man ansökan.

Omedelbart när långivaren tagit emot ansökan om lånet i sitt system görs en automatisk kreditupplysning på låntagaren och denna kreditupplysning ger ett lika omedelbart svar om huruvida krediten ska beviljas eller inte. Om låneansökan om det räntefria lånet beviljas så kommer pengarna omedelbart att betalas ut till låntagaren. Denna omedelbarhet är en mycket stor fördel för låntagaren men den innebär också en viss risk eftersom låntagaren kan ansöka om och få ett lån på impuls utan att ha tänkt igenom situationen innan man söker om lånet.

Världsekonomin håller ned räntorna

En långivare tar normalt ut nominella räntor och avgifter av låntagaren under hela lånetiden. Detta är kostnaden för pengarna kan man säga. Om långivaren ger ut räntefria lån så måste de kompensera sina inkomster och detta gör man genom att varje månad ta ut avgifter från låntagaren. Dessa avgifter är egentligen också en slags ränta så att använda ordet ”räntefritt” är inte helt korrekt. De avgifter som tas ut är att betrakta som effektiv ränta.

Anledningen till att långivarna kan ta bort den nominella räntan, som genom historien ofta svängt både upp och ned, beror på att världsekonomin varit relativt stabil under de senaste tio åren. Denna stabilitet har gjort att marknadsräntorna över hela världen har varit väldigt låga eller obefintliga.

Platsannonser