Sponsrat Sponsrat

Kriminella gäng tjänar mer pengar på olagliga cigaretter än på cannabis

Enligt en ny studie från Svenska Tobaksleverantörsföreningen förlorar staten i år runt 1,9 miljarder kronor i skatter och avgifter som en följd av förfalskade och oregistrerade cigaretter. Och andelen obeskattade cigaretter ökar från tidigare år.

Uppdaterad 2019-12-05
Publicerad 2019-12-05

Den årliga kartläggningen Empty Pack Survey går ut på att samla in tomma cigarettpaket från städer runt om i hela landet. Totalt har 10 000 paket ifrån 29 olika städer plockats upp och analyserats. Genom att se över märkningar och andra identifikationer kan man sluta sig till hur pass stor del av cigarettkonsumtionen i landet som är obeskattad och förfalskad. Enligt CAN omsätter cannabis omkring 500 miljoner kronor årligen bara i Sverige, medan illegal tobakshandel lågt räknat beräknas omsätta det dubbla.

– Detta är inte bara ett branschproblem, utan det rör sig även om miljarder i skattebortfall för staten, för att inte tala om de enorma summor pengar detta genererar till kriminella nätverk. Att vi dessutom ser en ökning i år är ett oroväckande tecken, säger Jonas Lundqvist, generalsekreterare Tobaksleverantörsföreningen.

Totalt rör det sig om 15,6 procent av paketen som inte kommer från Sverige. Merparten av dessa bedöms vara illegala.

– Vi ser många potentiella orsaker till dessa ökningar. Lösningen framåt tror vi ligger i att vi uppmärksammar problemet och bekämpa de kriminella gängen. För det här handlar till största delen om internationell och organiserad brottslighet, avslutar Jonas Lundqvist.

För ytterligare information om presentationen och innehållet, vänligen besök www.tobaksleverantorsforeningen.se eller kontakta:

Jonas Lundqvist
Generalsekreterare
Telefon: +46 76 11 66 734
Mailadress: jonas.lundqvist@tobaksleverantorsforeningen.se

Platsannonser