Sponsrat Sponsrat

Kreditupplysningar hos UC dominerar fortfarande marknaden

Lånemarknaden fortsätter att växa och kreditgivare med lån utan UC blir fler och fler, i år har redan en ny kreditgivare redan slagit upp portarna. Trots detta är det fortfarande kreditupplysningar hos UC som dominerar för större lån. För den som går i tankar på att låna utan UC finns det idag kreditgivare som erbjuder upp till 80 000 kr utan att kreditupplysningen utförs hos Upplysningscentralen.

Uppdaterad 2020-02-06
Publicerad 2020-02-06

Det är vanligt att låntagare sökt lån många gånger och dragit på sig flera förfrågningar och därmed fått en lägre kreditvärdighet. Många vill därför ansöka om ett lån utan UC. Ett lån utan UC betyder att kreditgivaren inte utför kreditupplysningar hos UC utan använder istället andra kreditupplysningsföretag som exempelvis Bisnode eller Creditsafe. På så vis syns inte förfrågningen hos Upplysningscentralen och den låga kreditvärdighet påverkar inte på ett negativt sätt.

Flera kreditgivare använder inte UC för att utföra kreditupplysningar

Om man funderar på att låna 20 000 kr, finns det ett flertal alternativ. Många vill inte att kreditupplysningen ska göras hos UC eftersom det skapar förfrågningar som således försämrar kreditbetyget. Ett bättre alternativ är då att låna utan UC. Skillnaden är att kreditgivare istället använder andra kreditupplysningsföretag för att genomföra kreditkontroller.

Enligt svensk lag är kreditgivare och banker skyldig att utföra kreditupplysningar vid ansökningar om lån eller köp av produkter och tjänster på avbetalning. Skillnaden är alltså hos vilket kreditupplysningsföretag som genomför kreditkontrollen. Även om lån utan UC blir allt vanligare på marknaden är det fortfarande UC som dominerar när det kommer till kreditkontroller. Större förmedlare som exempelvis Advisa och Lendo använder fortfarande Upplysningscentralen för att utföra kreditupplysningar. 

Lån utan UC upp till 80 000 kr

Om man är ute efter ett låna utan UC finns det kreditgivare som beviljar lånebelopp på upp till 80 000 kr. Dock är det endast ett fåtal som erbjuder lån på 80 000 kr utan UC och det kan vara svårt att få dessa. Om man däremot är ute efter att låna 20 000 kr finns det en uppsjö av kreditgivare på marknaden som erbjuder detta. När det handlar om mindre belopp är inte kreditvärdigheten lika viktig och UC behöver då inte användas i samma utsträckning. Huvudsaken är att låntagaren har kapacitet att betala tillbaka lånet.

Oavsett vilket belopp man vill låna kan man med fördel jämföra olika låneerbjudanden för att se vilket som passar bäst i form av månadsbetalning, ränta och återbetalningstid med mera. Lån utan UC är utan säkerhet så låntagaren behöver inte använda något som säkerhet för lånet. Det finns inte heller något krav på att ange för kreditgivaren vad lånet kommer användas till. Alltså kan man köpa en bil, renovera, köpa en tvättmaskin eller låna till handpenning för en bostad utan att behöva förklara det för en kreditgivare.

Platsannonser