Sponsrat Sponsrat

Har du problem med torr hårbotten?

Vi har alla någon gång kämpat med någon sorts hårbottenproblem. Mjäll eller torr hårbotten är verkligen påfrestande, men lösningen eller behandlingen behöver inte vara komplicerad.

På thehairlust.se finner ni både guider och produkter för att bli av med problem med din hårbotten.

Uppdaterad 2020-06-15
Publicerad 2020-06-15

Torrt eller mjäll?

Först vill man försöka identifiera om den torra hårbottnen är brist på fukt, dvs endast torrt eller om det ligger en svamp-relaterad problematik bakom (mjäll). Det är nämligen lite olika sätt att hantera de två olika besvären på.

Hur vet då då vilket du har? Det är tyvärr inte helt solklart. En torr hårbotten orsakas oftast av att fettproduktionen har rubbats och huden har förlorat sin fukt, vilket ger en torr yta. Ett typiskt symtom på torr hud är vita flagor som släpper från hårbotten och att det kliar. Bara för att man ser torra hudflagor betyder inte det att man har mjäll. Kliar det väldigt mycket kan det vara mjäll. Jag brukar rekommendera att själv försöka minska torrheten med tipsen nedan för torr hårbotten.

Tips mot torr hårbotten

Välj sulfatfritt schampo. Det mest konkreta är att fundera kring vilket schampo du har och hur mycket det tvättar bort hudens naturliga fettsyramantel som finns i hårbotten. Ju mer tvättaktiva ämnen (tensider) du har i ditt schampo desto mer uttorkande. Undvik sulfater som är mycket tvättaktiva, välj hellre sockertensider från tex kokos.

Tvätta mer sällan och på kvällen. Tvätta inte håret varje dag utan försök gå flera dagar innan du tvättar håret. Börja med att öka på med minst 1-2 dagar innan du schamponerar för att skona hårbotten. Tänk också på NÄR du tvättar håret. Bäst är att tvätta innan du går och lägger dig, så att hårbotten hinner återställa sig några timmar efter tvätten innan du går utanför dörren.

VAD ÄR ORSAKEN TILL MIN TORRA HÅRBOTTEN?

Torr hårbotten är ofta resultatet av många olika faktorer. Allas hud är unik och påverkas olika av olika ämnen, tillstånd och variabler. Om du känner att du har problem med en torr hårbotten, fundera på om någon av dessa punkter kan vara orsaken till dina problem:

  • Årstidsskifte - Huden, och därmed hårbotten, är känslig för vissa väderförändringar. När hösten närmar sig, kom ihåg att en kall och torr vinter kan torka ut din redan torra hud!
  • Tvättar håret för sällan/ofta – Varenda hårbotten är unik. Vissa behöver tvätta håret dagligen och andra behöver endast ett par tvättar per vecka. Hitta den rutin som passar dig och din hårbotten kommer tacka dig! Det är också väldigt viktigt att du hittar rätt schampo mot en torr hårbotten.
  • Stress och livsstil - Liksom annan hud på kroppen så påverkas hårbotten av stress och kost och livsstil. Klåda i hårbotten och håravfall är definitivt tecken på att dessa faktorer bör kontrolleras och omprövas!
  • Överflödig användning av stylingprodukter - Torrschampo, hårspray, hårgelé och andra starka stylingprodukter torkar ut hårbotten. Se till att tvätta håret noggrant om du använder mycket stylingprodukter i håret. Att ta ett uppehåll från styling och stylingprodukter en gång i veckan kan också vara till hjälp när du börjar ta hand om din torra hårbotten.
  • Gener – Vissa har helt enkelt vunnit livets lotteri och fått en hud som lätt suger åt sig fukt medan andra lider av torrhet livet ut. Även om det kan kännas hopplöst och orättvist så är A och O att hitta rätt hårvårdsprodukter och komma ihåg att ta hand om hårbotten också.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in