Sponsrat Sponsrat

Går du i flyttankar?

Har du börjat fundera på att flytta? Kanske till något större där du får plats med ett hemmakontor eller gästrum?

Uppdaterad 2020-11-23
Publicerad 2020-11-23

Har du börjat fundera på att flytta? Kanske till något större där du får plats med ett hemmakontor eller gästrum? Eller har ni planer på att bilda familj inom en snar framtid och vill vara redo med lite mer plats? Att flytta är ett nytt kapitel i livet och en nystart för många. En ny bostad kommer med massor av spännande möjligheter. Men med bostadsköp tillkommer även en hel del ekonomiska faktorer, som du bör tänka igenom innan du ger dig ut för att leta nytt hem.

Nya bostäder och lån De allra flesta i Sverige tar ett lån för att köpa bostad. Hur mycket du behöver låna beror på en rad olika faktorer, men baseras på din ekonomi och vilken slags bostad du planerar att köpa. Priserna på bostäder varierar som bekant ganska häftigt beroende på var i Sverige du bor, vill du få ner priserna kan det därför vara lönsamt att flytta en bit bort från storstäderna.

Börja med att gör en plan över vad du har för förväntningar på din nya bostad, såsom pris, avgifter, geografiskt område och placering. Därefter kan du kontakta bank eller långivare så att ni tillsammans kan undersöka vilket lån som passar just dig. Använd gärna en jämförelsetjänst för att skapa dig en överblick över vilka långivare som finns på marknaden, samt vad de kan erbjuda dig när det kommer till just bolån.

Hur ser din ekonomi ut? I de allra flesta fall krävs det att du har ett fast jobb när du söker bostad, men det finns undantag om du tillexempel har en medlåntagare. Som nämnt i avsnittet ovan kan du läsa mer om detta, och jämföra olika bankers villkor på en jämförelsetjänst för just lån.

En viktig sak att tänka på när man köper bostad är att det tillkommer en hel del kostnader utöver själva bostadsköpet. Att flytta till något större innebär också att man kan behöva fler möbler, köksutrustning samt vitvaror och elektronik. Många vill eller måste kanske renovera sin nya bostad innan inflyttning, och alla de här sakerna kostar i sin tur också pengar.Finns undansparade pengar att ta av? Eller behövs ytterligare ett lån för att göra nya inköp till bostaden? Hur mycket får jag låna? Undersök vad som är mest lönsamt för dig när du ska ta ett lån, bör du ha samma långivare eller kan du få bättre villkor om du placerar lån hos olika långivare? Detta och mycket mer kan du undersöka på sidor som jämför lån.
 

Platsannonser