Sponsrat Sponsrat

Fotbolls EM 2020 – Kassako för arrangörerna, dyr affär för fansen

Fotbolls-EM arrangeras vart fjärde år och är ständigt en turnering som engagerar fotbollsfans från Europas alla hörn. Under året som gått har de europeiska landslaget kämpat om en plats i mästerskapet nästa sommar. Sverige är ett av de kvalificerade lagen, vilket med stor sannolikhet kommer leda till EM-feber här på hemmaplan.

Uppdaterad 2019-11-30
Publicerad 2019-11-30

Det europeiska fotbollsförbundet, UEFA, drar in stora summor pengar på arrangemang som fotbolls EM. De främsta intäkterna kommer från tv-sändningarna, där bolagen betalar mångmiljonsummor för att få rättigheterna till att visa matcherna i sina kanaler. Under sommaren 2020 är det SVT och TV4 som tillsammans delar på de svenska sändningarna, vilket är en lösning som blir alltmer vanlig i samband med att priserna samt konkurrensen mellan tv-husen ökar.

Att även värdnationen drar nytta ekonomiskt av att arrangera mästerskapet är det inget snack om. Enligt UEFA gynnades Frankrikes ekonomin med 1,2 miljarder Euro av att ha arrangerat turneringen under sommaren 2016. Hur resultatet kan komma att se ut den här gången återstår att se, men då det är tolv nationer som håller i evenemanget blir det fler som får dela på kakan.

Den som vill resa till fotbolls EM får räkna med att såväl resekostnader som hotellpriser kommer höjas för den specifika perioden då efterfrågan är stor och det är högsäsong. Att matcherna dessutom spelas i olika länder gör att fler och längre resor krävs för att du ska kunna följa Sverige genom turneringen. Utöver detta får du betala en del för matchbiljetterna som kostar allt ifrån 30 Euro för möten under gruppspelet, till 945 Euro för bästa plats under turneringens slutskede.

Dock är det inte enbart utgifter att vänta vid ett EM. Trots att Sverige blev en värdnation har de redan nu tagit del av vinst tack vare turneringen. I och med att avancemanget så säkrades intäkter på drygt 100 miljoner kronor till det Svenska Fotbollsförbundet. En stor del av dessa kommer att återinvesteras i svensk fotboll. Summan kan sedan öka ytterligare om matcherna som spelas under mästerskapet går bra och Sverige tar sig vidare till slutspel.

Hos EM-fotboll.se kan du som svensk fotbollsfantast ta del av all information som kan vara bra att ha inför och under mästerskapet. Förutom tabeller, resultat och spelscheman listas även trupperna och aktuella EM-nyheter.

Kontaktinformationen till pressansvarig

Anders Granström, Chefredaktör på EM-fotboll.se

Platsannonser