Sponsrat Sponsrat

EU granskar Spelinspektionens föreskrifter för matchfixning

För att hantera problematiken med matchfixning har Spelinspektionen tagit fram en serie föreskrifter och allmänna råd. Nu ska EU-kommissionen granska dem innan Spelinspektionen kan besluta om de skall träda i kraft. Som tidigast kan föreskrifterna börja gälla i slutet av 2020.

Uppdaterad 2020-05-22
Publicerad 2020-05-22

Den tidigaste registrerade bettingen på ett sportevent dateras över 2000 år tillbaka, när antikens greker introducerade de olympiska spelen. Likaså vet vi att romarna tyckte om att betta på sina legendariska vagnlopp. Mycket har såklart hänt sedan dess. Vissa sporter har försvunnit, andra har tillkommit, men en betting har fortsatt vara attraktivt för åskådarna. 

I dag, med vår moderna teknik, är betting mer lättillgänglig än någonsin. Nu går det att placera sina insatser direkt från datorn, plattan eller mobilen, ofta medan ett event till och med äger rum. På informationssidan BetExpert finns mer information om hur betting online med sportbetting fungerar och vilka aktörer som är mest populära just nu.

Spelinspektionens kamp mot matchfixning

Ett växande problem i dag är matchfixning, det vill säga olaglig manipulation av matcher med syftet att åstadkomma storvinster på spelmarknaden eller öka chanserna för avancemang i en turnering. 

I Sverige ansvarar Spelinspektionen för att säkerhetsställa att all spelverksamhet i Sverige utövas lagligt, säkert och tillförlitligt. Den senaste tiden har de granskat problematiken med matchfixning, som framförallt tycks förekomma inom fotboll och tennis, i både den högsta och de lägre divisionerna. 

Den 16 maj publicerade SVT Sport en undersökning, som visade att 17 spelare i Sveriges tre högsta herrligor i fotboll har fått erbjudande om att fixa matcher. Likaså rapporterar SVT Sport att 73 spelare uppger att känner till någon eller några matcher som har varit fixade, men som inte har uppmärksammats av media.

EU-kommissionen är nästa led i steget

Spelinspektionen har länge utrett frågan om matchfixning och kommit fram med en serie föreskrifter och allmänna råd, som de överväger att implementera på den svenska spelmarknaden. Bland de mest framträdande åtgärderna föreslås att bettingaktörer inte ska få erbjuda vadhållning på individuella prestationer i en match, framförallt sådana som är kopplade till regelbrott (exempelvis: gult kort, rött kort, straffkast, utvisning). Likaså att det inom specifikt fotboll inte ska förekomma betting under de fyra högsta serienivåerna. 

Nu har Spelinspektionen skickat in sina föreskrifter och allmänna råd till EU, där EU-kommissionen ska granska dem och återkomma med ett utlåtande. Först därefter, och baserat på EU:s svar, har Spelinspektionen möjlighet att genomföra de ändringar och tillskott på den svenska spelmarknaden som de önskar.  

Detta är dock inget som sker över en natt, utan Spelinspektionen menar att de förväntar sig att EU återkopplar om drygt tre månader och att föreskrifterna tidigast kan börja gälla i slutet av 2020.

Platsannonser