Sponsrat Sponsrat

Eliminera dålig lukt - utan ansträngning

Dåliga lukter kan vi träffa på överallt, och få saker är lika irriterande som besvärande dofter. Ibland kan det handla om ett tillfälligt störelsemoment som kan tas om hand med vädring eller tålmodigt städande, men vissa lukter kan kännas omöjliga att bli av med. En del är till och med farliga för vår hälsa, vi pratar till exempel om mögel. Den populäraste lösningen, för att inte tala om den enklaste, på detta vanliga problem är att man tar hjälp av en ozongenerator som får vårt hus, vår bil, sommarstuga eller källare fräsch på nolltid!
 

Uppdaterad 2021-03-11
Publicerad 2021-03-09
Vad är ozon egentligen?

Ozon, eller O₃, är en gas vars molekyl består av tre syreatomer. Den här gasen förekommer naturligt på vår planet och har så gjort under miljontals år. Ozonskiktet som omger vår jord är vi välbekanta med, det skyddar oss genom att minska mängden skadlig UV-strålning som når oss. Ozon bildas uppe i stratosfären (på 20-30 km över havsytan) när solens ultravioletta strålning träffar och delar syremolekyler. 

När det kommer till att ta bort dålig lukt är ozon så effektivt eftersom de förstör molekylerna som orsakar den, den maskerar den inte med parfym som en luftfräschare eller mattar den lite i taget som en luftrenare. Inga kemikalier används, utan ozonet ser till att de illaluktande molekylerna helt enkelt oxideras, samtidigt som det även förstör cellväggar i bakterier och mögelsporer så att dessa inte kan föröka sig. De ozonmolekyler som inte oxiderar kommer sedan att falla sönder till vanligt syre, på ett helt naturligt sätt.

Vilka fördelar har en ozongenerator?

Man har länge använt ozongeneratorer för att exempelvis rengöra hotellrum, bilar eller lägenheter från tobakslukt eller andra obehagliga odörer. Även avfallsrum eller lokaler som har rökskadats efter en brand har varit vanliga användningsområden. Nu har man äntligen börjat tillverka mindre varianter, som passar perfekt att ha där hemma eller på kontoret som man kan ta fram närhelst det behövs. Dessa apparater är små och tar väldigt liten plats, och är därmed lätta att förvara när man inte använder den. 
En ozongenerator är mycket effektiv, du behöver bara ställa in den i rummet eller i bilen, sätta i kontakten och trycka på en knapp. Saneringsprocessen kan gå väldigt snabbt, det kan dröja runt en timme, men när det handlar om väldigt kraftig eller ingrodd lukt kan det ta upp till 24 timmar. Under tiden som maskinen jobbar kan du ägna dig åt annat, sedan när du kommer tillbaka kommer du att mötas av en fräsch doft. Du kommer aldrig att mer att behöva städa i timmar eller vädra i flera dagar, koppla på din ozongenerator och glöm resten. Den är precis lika effektiv när det kommer till textilier som gardiner, soffor eller mattor.
 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in