Sponsrat Sponsrat

Den nya svenska spellagen – vad har vi lärt oss hittills?

Uppdaterad 2019-12-12
Publicerad 2019-12-12

Med året 2019 lanserades en ny spelreglerande lag i Sverige, en licens infördes och krävdes för att inrikta onlinespel på casino och dobbel mot den svenska marknaden. Snart har ett år passerat och vi är många som undrar hur det gått med den nya lagen, har marknaden anpassat sig och hur har det påverkat oss spelare och spelsidor? När svenska spelinspektionen tutade ut att onlinespel skulle kommas att regleras i Sverige var frågorna många och företagen fasade för vad det kunde innebära. Så ett år efter, hur har det gått med en av dem mest lukrativa spelmarknaderna efter dess reglering?

Att säga att året startades med en hel del strul vore i sin rätt, det var väldigt många frågetecken som behövdes redas ut och som så gjort under året. Spelbolagen har anpassat sig och sett efter vad som är viktigast.

Klarhet

Inom samma månad som lagen trädde kraft varnade Spelinspektionen nya onlinesidor med licens att de behövde anpassa sina sidor för att följa de nya lagarna. Med ett brev kontaktade man alla dem 66 licensierade spelföretagen som dittills blivit godkända att arbeta mot Sverige där man klagjorde att man inte gjorda några undantag, lagarna var där för att följas oavsett hur stor aktören var på marknaden. De sakerna som tas allvarligast på är reglerna om ansvarsfullt spelande och hjälp mot spelmissbruk. Under de nästkommande 6 månaderna gavs det böter till 8 olika spelbolag där de erbjudit spel på mindreåriga, 4 bedömdes skyldiga och fick betala dryga böter till den svenska staten.

En annan sak som också gäller nu, är att svenska spelbolag endast får get ut kunder en bonus. Förut kunde spelbolagen dela ut flera bonusar till samma kund, men detta är inte längre tillåtet. Istället för att ge ut flera bonusar satsar spelbolagen nu på att kunna erbjuda en bonus som är så attraktiv som möjligt. Här hittar du en topplista med bonusar och mer information.

Rättvis marknad

Under det gångna året har vi gått från klarhet till klarhet och det är många spelbolag som noterat orättvisan i att Svenska Spel som innehar ett monopol på landbaserat spelande i Sverige, de har kunnat utnyttja det till sin fördel och erbjuda spelare olika fördelar när de spelar på deras produkter.

Klagomål har också framförts från de licensierade spelföretagen angående spelsidor utan svensk licens. I och med den nya lagen tillkom många frågetecken, och det är många som anpassat sin sida för att passa in i lagen, ,men dem som inte gjort det erbjuder fortfarande spel till svenskar och det med flera bonusar. Detta gör svensklicensierade företag mindre konkurrenskraftiga och har mottagit mycket kritik, det är inget olagligt sålänge dem oregistrerade bolagen inte marknadsför sig mot den svenska marknaden och inte erbjuder sina sidor på svenska eller via en svensk .se-domän. Detta har mottagit mycket kritik och vi tror att nya lagar kommer att införas under nästkommande år för att få bukt med problemet.

Skattefritt

När den nya lagen presenterades var det många som inte riktigt hängde med av spelarna. Hur ser det egentligen ut? Är vinsterna fortfarande skattefria så som innan eller måste vi nu gå in och skatta på dem? Kollar man på sökningar på nätet så har just denna fråga ställts fler gånger än året innan vilket innebär att informationen inte helt verkar ha nått fram hela vägen till spelarna. Ingen vill ju skatta i onödan så det är förståeligt att folk undrar.

Vi som följt utvecklingen vet att spelvinsterna fortfarande är skattefria i Sverige och att man inte behöver oroa sig för detta. Men det är många som tycker att lagarna är lite oklara och vi hoppas att den svenska Spelinspektionen och spelbolagen tydliggör för sina spelare vad som gäller. Det är två sidor som måste komma överrens och informera tydligt hur det ser ut angående bonusar, skatter och spelande till sina spelare.

Kommunikation

Under det gångna året har vi sett olika försök till kommunikation parterna emellan, men det finns fortfarande många frågetecken som behöver utredas närmre. Spelinspektionen bjöd under året in speloperatörer och aktieägare till ett möte i September där man streamade allt på både svenska samt engelska på YouTube. Under mötet gavs mer information ut angående hur man jobbar med hela regleringsprocessen och vad som görs samt gjorts under året för att reglera den svenska spelmarknaden. Notervärt var dem många frågorna från publiken angående just alla lagar och regler som presenterats i takt med regleringen. Vi är många som önskar lite tydligare regler och förklaringar till dem reglerna som givits ut, men Spelinspektionen valde att ignorera dessa och istället låtsas som att det regnar när man sa att det inte finns några gråzoner.

Det är just detta som är det svåra vid nya regleringar, hur ska lagarna tolkas? Reglerna som Spelinspektionen infört innebar ju väldigt många olika tolkningsmöjligheter och det är ett under att de inte tog tillfället i akt att reda ut dessa frågetecken, istället fortsatte man att lämna dörren öppen för olika tolkningar av lagen.

För att sammanfatta det första året med den nya spellagen kan vi säga att det varit ett år som lämnat många undrande. Visst har vi fått lite vägledning i form av böter till misskötta företag men vi önskar om en större och mer givande dialog mellan alla inblandade parter inför nästa år. Vi alla gynnas av en marknad som blommar oavsett om du representerar staten, spelbolagen eller spelaren. Förhoppningsvis kommer året som är på ingång att reda ut alla frågetecken till slut, oavsett om det gäller spel med bonus, oreglerande utländska sidor eller något annat. 

Platsannonser