Sponsrat Sponsrat

Dansk Design - en tidlös trend

Uppdaterad 2020-11-27
Publicerad 2020-11-27


Dansk design har blivit ett välkänt begrepp som idag används världen över. Den skandinaviskt avskalade och samtidigt stilrena designen i kombination med danskarnas begrepp “hygge” förmedlar en varm och hemtrevlig känsla, som många vill vara en del av. Hatten av för vårt grannland som satt sin nation på kartan och skapat design som ständigt inspirerar och som aldrig blir omodern.

Vad är dansk design? Dansk design har haft en stark utveckling sen den blev ordentligt uppmärksammad I mitten på 1900-talet. Idag är den känd världen över. När vi pratar om dansk design pratar vi kvalitetsmaterial, ljusa, naturliga färger och minimalism. Vårt grannlands designkoncept bekräftar uttrycket ’less is more’, och kan få en klassisk möbel att se både exklusiv och ikonisk ut. Den danska inredningsstilen kännetecknas ofta av designmöbler,

designlampor och inte allt för sällan några noga utvalda gröna blommor som placerats ut med omsorg. Danskarna är stolta över sin design som verkar vara lite av en tidlös trend både nationellt och i resten av världen. Den danska designen är allt annat än billig, men de mest kända danska formgivarnas verk har ett bra andrahandsvärde och kan i själva verket därför vara en investering. Vissa produkter som inte längre tillverkas kan till och med säljas till ett dyrare pris än de en gång köptes för. Det som är mest fascinerande med designen är att den aldrig tycks bli omodern.

Formgivarna bakom framgången Några av de mest kända danska möbel- och inredningsdesignerna är silversmeden, skulptören och keramikern Georg Jensen. Det idag globalt kända varumärket tillverkar allt från smycken till porslin. Arne Jacobsen är en av vårt grannlands mest kända designer, en dansk arkitekt och formgivare som utbildades på Konstakademiet i Köpenhamn. Arne Jacobsen sägs har varit med och infört modernismen i Danmark, och är allra mest känd för sina ikoniska stolar. Louis Poulsen är lite av Danmarks lampguru. Det är ett av landets mest populära lamp- och belysningsproducenter som slog igenom med sin välkända lampdesign PH 5-pendeln i 1958 - en lampa som än idag är varumärkets mest sålda design. Danmark har många andra välkända designer och formgivare som Finn Juhl, Hans Wegner och Poul Henningsen. De de många hyllade formgivarna har gemensamt är att deras verk och design är tidlösa och en stor del av Danmarks stolthet. Och låt oss enas om att vi, trots vår egen Ingvar Kamprads stolthet IKEA, är imponerade över den danska designen.

Platsannonser