Sponsrat Sponsrat

Dags att köpa diskmaskin? Så väljer du rätt!

Det är inte helt okomplicerat att köpa en diskmaskin. Det eftersom det finns flera detaljer att fundera över. Bland annat behöver du tänka på saker som storlek, design, funktioner, energiklass och så vidare.

Uppdaterad 2020-12-09
Publicerad 2020-12-09

Diskmaskinen ska ju passa dig så väl som ditt kök. Tänk även på att maskinen ska installeras med. Om du redan haft en sedan innan som du ska byta ut, så är det relativt enkelt att göra installationen själv. Om du ska köpa en för första gången kan det dock behövas hjälp med installationen.

Olika diskmaskinsmodeller

Det finns idag många modeller av diskmaskiner. De som brukar vara allra vanligaste att se i hemmen idag är bänkdiskmaskiner samt underbyggda diskmaskiner. En bänkdiskmaskin är som det låter, en diskmaskin som ställs på en bänk i köket. Den är fristående och behöver ofta ingen installation. Det då den många gånger bara kan kopplas på och av på kranen i köket.

En underbyggd diskmaskin är en som placeras under diskbänken. Utöver dessa två så finns det även integrerade diskmaskiner. Den kan då integreras genom att luckan på den ser ut som övriga köksluckor. Då sitter displayen dold i luckans ram. Det finns även halvintegrerade maskiner, men då sitter displayen på utsidan av luckan. Hur stort kök och vad för planlösning du har styr ofta valet av diskmaskin.

Annars är det hushållets storlek du kan gå efter. Det du kan tänka som tumregel är tre kuvert per person, så slipper du diska flera gånger på en och samma dag. Kuvert innebär ett mått på hur mycket en diskmaskin får pålats med. Ett kuvert består därmed av en komplett uppsättning disk från en person. Det innebär platt tallrik, djup tallrik, assiett, kaffefat, kaffekopp, glas, samt tillhörande bestick. Så det är bra att ha koll på vad just du behöver för dig och ditt hushåll.

Välja en diskmaskin som passar dig och ditt hushåll

En diskmaskin har olika storlekar i måtten på utsidan, som är bra att ha koll på. Särskilt om den ska passas in under en diskbänk. Sedan, utöver det så är det även kapaciteten på dem, alltså hur många kuvert de får plats med.

Diskmaskiner på marknaden idag kan även se ut på olika sätt på insidan. Många av dem kan anpassas tack vare en höj- och sänkbar övre korg. En del modeller kommer med en besticklåda, andra har bestickkorg. De flesta diskmaskiner låter, så är det, det finns ingen som är helt tyst. Men det finns modeller som låter mer eller mindre.

Genom att använda diskmaskin så blir både vatten- och energiförbrukning lägre än om du diskar för hand. En diskmaskin kan idag ta 3 timmar på sig att diska om du väljer energisnålt program. Men många modeller har även ett snabbprogram för lätt smutsad disk, samt ofta även en så kallat normalprogram. Riktigt avancerade modeller kan ha flera olika fler energisparande program och specialfunktioner. Så fundera på vad som passar dig och ditt hushåll när det kommer till dessa saker med.

Platsannonser