Sponsrat Sponsrat

Coronakrisen har bidragit till ökad ekonomisk oro bland unga

Coronapandemin slår hårt mot svenska hushåll. Tusentals människor förlorar sina jobb och får klara sig på en lägre inkomst. Detta samtidigt som skuldsättningen i Sverige är högre än på många år. Omkring 40 procent av unga svenskar är idag oroliga över den egna privatekonomin.

Uppdaterad 2020-10-05
Publicerad 2020-10-05

Den rådande Corona-situationen skapar oro hos det svenska folket. Mäklarbyrån Fastighetsbyrån har låtit genomföra en undersökning som visar att cirka 60 procent av svenskarna tror att Sverige kommer gå in i en djup ekonomisk kris.

Den tuffa situationen är långt ifrån över och redan nu har tusentals svenskar förlorat sina jobb. Det blir ett hårt slag för den egna ekonomin och särskilt drabbade är personer med låga inkomster och höga utgifter. Särskilt hårt drabbas personer som idag sitter på stora skulder.

Samtidigt som tusentals hushåll kommer drabbas av ekonomiska svårigheter ska vi ha klart för oss att många betalar mer för sina skulder än nödvändigt. Allt för många nöjer sig med första bästa erbjudande i stället för att jämföra långivarnas erbjudanden med varandra. Även hushåll med sämre kreditvärdighet kan hitta förmånliga erbjudanden genom att ansöka om ett lån utan UC hos oss på Lånakuten. 

Lånakuten är specialiserade på lån utan UC och snabblån och jämför erbjudanden från alla stora aktörer i Sverige. Med ett lån utan UC påverkas inte din UC Score och det är därmed lättare att beviljas ett lån.

Oron över privatekonomin ökar bland befolkningen

Det faktum att många förlorar sina jobb eller permitteras har lett till en ökad oro för den egna privatekonomin. Fastighetsbyråns statistik visar på att omkring 30 procent av svenskarna oroar sig över den egna ekonomi. En annan undersökning från Swedbank visar att siffran är ännu högre hos unga personer med 40 procent. Oron har även lett till att många minskat sina levnadskostnader och börjat spara mer.

En bidragande orsak till att oron ökar så pass mycket som den gör är den höga skuldsättningen vi haft i Sverige de senaste åren. Allra mest har snabblånen ökat, men även många andra lånetyper har ökat.

Tuffast för personer med hög skuldkvot

Den lägre inkomsten som det innebär att förlora jobbet kommer ställa till det för många som kommer få det svårt att betala sina skulder i tid. Allra tuffast blir det för personer med hög skuldkvot. Med skuldkvot menas förhållandet mellan hushållets skulder och den disponibla inkomsten. Ju högre skuldkvoten är, desto mer skuldsatt är hushållet.

Räntan förblir låg ett tag framöver

I Sverige har vi haft låga räntor i många år, och om vi ska se någon ljusglimt i dagens läge så är väl det att räntorna ser ut att förbli låga ett tag till. Riksbanken har tidigare gått ut med att styrräntan förblir oförändrad en tid framöver. Det innebär att hushållen åtminstone i dagsläget inte behöver oroa sig för ännu högre räntekostnader. En eventuell räntehöjning hade i dagsläget bara ställt till med större bekymmer för den svenska befolkningen.

Styrräntan ligger idag på 0 procent, vilket rent historiskt är mycket lågt. Den lägsta styrränta vi haft i Sverige varade från februari 2019 till januari 2019 då den var negativ med minus 0,50 procent.

 

Platsannonser