Sponsrat Sponsrat

BrainLit expanderar med finskt dotterbolag

Som ett led i ambitionen att sprida biocentriskt ljus globalt etablerar innovationsföretaget BrainLit ett dotterbolag i Finland. Den första finska kunden för bolagets ledande belysningsteknologi är Innovation House, ett bolag i stark tillväxt med inriktning på att erbjuda lokaler för kontor och coworking i Finland, Singapore och Los Angeles.

Uppdaterad 2020-04-15
Publicerad 2020-04-15

Intresset för hälsosamt ljus ökar. BrainLit ligger med sitt system för biocentriskt ljus i framkant av den utvecklingen. Det patenterade systemet BCL efterliknar naturligt dagsljus till gagn för brukarnas hälsa och välbefinnande. En konsekvens är bättre sömn som bidrar till att stärka immunförsvaret, bättre hälsa och välbefinnande.

BrainLits biocentriska ljus fyller en viktig funktion när vi idag tillbringar avsevärt mindre tid i dagsljus än vad som varit normalt för de tiotusen generationer som föregått oss. Det gäller inte minst nu, när Covid-19 tvingar många in i karantän med begränsad möjlighet att lämna hemmet.

BrainLit Oy är etablerat i Helsingfors med målet att möta behovet av hälsosamt ljus i Finland, men även med global inriktning på att leverera biocentriskt ljus för sportsegmentet under devisen Energizing Athletes™. Innovation House är bolagets första kund och deras lokaler för coworking kommer att fungera som showroom för biocentriskt ljus.

– Vi räknar med att den finska marknaden kommer att vara särskilt intressant för biocentriskt ljus, med tanke på det fokus vi har på hälsa och välmående i Norden. Med Innovation House i Helsingfors som vår första kund har vi den perfekta plattformen att växa från, säger Kalle Söderholm, VD på BrainLit Oy.

– Innovation House är en holistisk smältdegel för sälj, välmående, design och nätverkande. Vi tror att BrainLits biocentriska ljus kommer att bidra till både hälsa och ge våra medlemmar energi, säger Katja Aalto, grundare av Innovation House tillsammans med Petra Erätuli-Kola.

– Vi fokuserar på den finska marknaden men kommer samtidigt att vända oss till den globala marknaden för sportaktörer. Testinstallationer visar att biocentriskt ljus har en stor positiv effekt på hur idrottsmän presterar och vi har redan spännande samtal med både klubbar och ägare av anläggningar i flera länder om hur vårt ljus kan göra skillnad för dem, säger Mika Sulin, styrelseordförande för BrainLit Oy med en bred bakgrund inom idrottssfären som ishockeyspelare och bl a VD för Helsingforslaget Jokerit, VD på Hartwall Arena, General Manager för Nike Central & Eastern Europe och generalsekreterare för Finlands Olympiska Kommitté. Dessutom ansvarig för ett tiotal arenautvecklingsprojekt runt om i världen.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin tilldelades 2017 upptäckten av molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm, den självgående inre klocka som behövs för att anpassa och förbereda vår fysiologi till dygnets olika faser. Denna rytm påverkas främst av dagsljuset.

BrainLits lösning består av ett återkopplande system med sensorer och algoritmer som genererar dynamisk belysning baserat på en individs eller grupps behov av dagsljus. I praktiken efterliknar systemet dagsljus inomhus.

– Vi använder avancerad teknik i skalbara plug and play-lösningar som tillåter belysningen att efterlikna dagsljuset i syfte att stärka vår hälsa och bidra till vårt välbefinnande. Vi gör skillnad, inte minst i besvärliga tider som dessa när det gäller att skydda oss mot epidemier genom ett starkt immunförsvar och andra hälsofrågor, säger Niclas Olsson, VD på BrainLit.

Verksamhetens huvudkontor är beläget i Medicon Village i Lund, med dotterbolag och partners i tre världsdelar.
 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in