Annons

Annons

Bostadsrättsförening stämmer Ian Wachtmeister

Bostadsrättsförening stämmer sin förra styrelse, med Ian Wachtmeister i spetsen, på 4,6 miljoner kronor.

Det är bostadsrättsföreningen på Karl Gustavsgatan 7 i Vasastan, Göteborg, som stämmer sin före detta styrelse: Ian Wachtmeister, Joakim Alm, Bernt Ohlén och Daniel Josefsson för att de inte skötte sina uppdrag som styrelseledamöter i bostadsrättsföreningen.

Bakgrunden är att ett företag där Wachtmeister var styrelseordförande kom över en fastighet i centrala Göteborg för över fyra år sedan. Syftet med förvärvet var att bygga om huset till 34 bostadsrättslägenheter för både privatpersoner och företag.

Styrelseledamöter från bolaget bildade en bostadsrättsstyrelse och köpte huset. Vid köpet var Ian Wachtmeister och andra styrelseledamöter alltså både köpare och säljare av fastigheten, som ligger ett stenkast från Avenyn.

Annons

Annons

Upplägget, att en byggexploatör sitter med i styrelsen för ny bostadsrätt, är inte ovanligt i sig. Att bostadsrättsföreningen på Karl Gustavsgatan stämmer den forna styrelsen beror på att den enligt dem inte verkade för föreningens bästa.

I stämningsansökan står att styrelsen agerade oaktsamt och att de, i strid med sina skyldigheter som styrelseledamöter, orsakat de boende ekonomisk skada. Denna skada uppkom, menar de boende, efter mycket byggfel och strul med såväl inflyttning som renovering av fastigheten.

De boende flyttade in i början av maj 2007, vilket var för tidigt då slutbesiktningen inte var klar förrän långt senare. Vid inflyttning var det mycket som inte fungerade, exempelvis värme. Fuktskador och andra fel uppdagades också, enligt stämningsansökan.

– De boende fick inte vad de hade betalat för. Plus att de kom till en fastighet som var en byggarbetsplats, säger bostadsrättsföreningens advokat Björn Sahlin till Realtid.se.

Att människor flyttade in i ett ofärdigt hus ledde till att vissa fick bo någon annanstans. Hotellkostnader samt byggfel som senare åtgärdats av föreningen utgör delar av det skadestånd som bostadsrättsföreningen kräver den forna bostadsrättsstyrelsen på: 4,6 miljoner kronor.

– Nu har de boende själva tagit över och allt som rör byggnationen är i stort sett klart. Fast det saknas fortfarande åtgärder, säger Björn Sahlin.

Den stämda styrelsens advokater har skickat in sitt svar till Stockholms tingsrätt. De menar att stämningen är felaktig, och att ärendet bör avvisas helt eftersom det inte håller rent formellt.

Ian Wachtmeister betonar att detta inte rör honom personligen. I ett kort mejl till Realtid.se skriver han:

– De stämmer inte mig. De försöker – sannolikt utan framgång – att stämma den styrelse som föregick dem själva, skriver han om den styrelse som han själv också var ledamot i.

För övrigt skriver han:

– Joakim Alm vet mer liksom den jurist som sköter ärendet.

Lite senare skriver Ian Wachtmeister:

– Att ”de anser att den före detta styrelsen agerat oaktsamt” betyder inget annat än att de påstår så!

Han tillägger att juridiken avgörs i rätten och att han är övertygad om att de vinner.

– Skälet är att vi inte agerade oaktsamt, utan tvärtom lade ned ett mycket omsorgsfullt arbete.

Realtid.se har sökt advokat Anders Flinck samt Joakim Alm för en kommentar.

Någon tid för förhandling i tingsrätten är ännu inte spikad.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons