- Publicerad
Tisdagens kursfall kan mycket väl vara ett tillfälligt bakslag och behöver inte vara inledningen på en ny svag period på börsen.
De händelser som utlöste nedgången kan vara av snabbt övergående karaktär och det finns goda förutsättningar för att den uppgång som inleddes i början av mars tar ny fart och åtminstone pågår en bit in på sommaren.
Här kan du beställa Anders Haskels börsanalys direkt in i din inbox varje onsdagmorgon innan börsen öppnat.
Svininfluensa och stresstest av amerikanska banker är dagens modeord på börsen. Om vi börjar med svininfluensan så är det omöjligt att i det här läget ha en exakt åsikt om möjliga effekter på ekonomin och därmed på börsen. Svårigheterna att bedöma konsekvenserna av den här typen av händelse är också anledningen till marknadens reaktion de senaste dagarna. Så länge vi svävar i ovisshet är det också lätt att ta till lite extra. Riskpåslaget på börskurserna ökar mer än vad som längre fram kommer att visa sig motiverat.
Samma sak kan gälla de stresstester som nyligen genomförts på amerikanska banker. I korthet kan man säga att testerna ska visa om bankerna har tillräckligt med kapital för att klara en fortsatt svag ekonomisk utveckling. Resultatet av testet kommer att presenteras på måndag den 4 maj, men redan nu ryktas det att två av de största bankerna, Bank of America och Citigroup, inte har klarat testet och därmed kommer att behöva ytterligare påfyllning av nytt kapital. Flera andra av de större amerikanska bankerna sägs också ligga risigt till. Detta sätter naturligtvis ny press på det finansiella systemet. Det hela slutar kanske trots allt med statligt delägarskap i några av de största amerikanska bankerna.
Samtidigt kan det handla om att marknaden oroas mer av ryktet än av fakta. När resultatet av testerna väl ligger på bordet i början av nästa vecka är det goda chanser att oron på marknaden kommer att minska.
Rapporter bekräftar bromsat konjunkturfall
Rapportperioden pågår just nu för fullt och sett till de svenska företagen är bilden så här långt att företagen överlag nått upp till och i flera fall överträffat de i och för sig lågt ställda förväntningarna. Det har också kommit tydliga signaler som bekräftat vad marknaden anat sedan en tid, att det inte längre råder fritt fall sett till konjunkturen. Efterfrågan på många av de mest konjunkturkänsliga företagens produkter faller inte längre alls i lika dramatisk takt som den gjorde i början av året. Därmed blir det också lättare att göra prognoser för de kommande kvartalens resultat. Med en ökad prognossäkerhet skapas också förutsättningar för en mer stabil börsutveckling.
I och med att rapportsäsongen snart är över flyttas fokus tillbaka till makrosituationen. Inte minst kommer utvecklingen på den amerikanska husmarknaden att vara högintressant. Under tisdagen kom siffror som visade att huspriserna i februari fallit något mindre än väntat. Att dra några slutsatser av en siffra en enskild siffra som dessutom ligger ett par månader tillbaka i tiden är dock svårt.
Särskilt hög uppmärksamhet kommer att riktas mot tal som på olika sätt speglar den aktuella aktiviteten i ekonomin. Inte minst gäller detta inköpschefsindex för olika länder som presenteras direkt efter månadsskiftet. I USA och Storbritannien presenteras siffrorna på fredag den 1 maj. I de delar av Europa som har helgdag på fredag kommer statistiken på måndag. Antagligen kommer statistiken att bekräfta samma sak som vi sett i rapporterna, det vill säga att en viss stabilitet i konjunkturen har inträffat under april. Ganska små positiva avvikelser i siffrorna jämfört med förväntningarna kan dessutom hjälpa till att få ny fart på börsen.
Blandat från svenska banker
I den senaste veckans rapportflöde har det varit stort fokus på bankerna. Swedbank chockade med stora kreditförluster och flaggar för en mycket besvärlig situation i Baltikum framöver. Det är en aktie som jag tycker att man under rådande omständigheter ska undvika. Riskerna är som jag ser det större än potentialen.
Den som är beredd att på kort sikt ta stora risker med chans till rejäla kursvinster kan i stället välja SEB. Mitt bästa bankalternativ är dock Nordea. Handelsbanken kom visserligen under tisdagen med en mycket bra rapport, men efter aktiens relativt starka utveckling har den blivit känslig för bakslag. Jag tror att kreditförlusterna kommer att växa rejält även i Handelsbanken. Dessutom har betingelserna varit extremt goda under första kvartalet för att tjäna pengar på den typ av aktiviteter som låg bakom det starka kvartalsresultatet.
Ingen fastighetskris i sikte
Fabege, ett av börsens största fastighetsbolag rapporterade på tisdagen. På grund av nedskrivningar av värdet på det befintliga beståndet tvingades bolaget redovisa en mindre förlust under kvartalet. Till det svaga redovisade resultatet bidrog också poster i räntenettot som inte återkommer. Men den viktigaste signalen är att hyresintäkter och driftsnetto hålls uppe på en bra nivå samt att räntekostnaderna är på väg ned rejält, inte minst som en följd av Riksbankens kraftiga sänkningar.
Inte oväntat flaggar Fabeges ledning för att det blivit tuffare att hyra ut. Några effekter i form av lägre hyresnivåer eller tydligt ökade vakanser syns däremot inte i resultatet. Sammantaget kommer de flesta av de börsnoterade fastighetsbolagen att visa relativt stabila vinster genom lågkonjunkturen.
Fastighetsbolagens ägare måste ändå vara helt inställda på att situationen, inte minst i Stockholm, kommer att bli mörkare framöver. Den allmänna hyresnivån kommer att sjunka, allt annat vore en stor överraskning, och fler ytor kommer att stå outhyrda.
Trots till synes låg värdering (Fabege handlas till cirka två tredjedelar av redovisat eget kapital), goda avkastningstal och starka driftsnetton kommer knappast fastighetsaktier att vara den mest populära branschen på börsen under en tid framöver.
Aktiemarknaden kommer snarare att fokusera på bolag som mer omedelbart kommer att öka intäkterna när gryningen i den globala ekonomin börjar skönjas.