- Publicerad
Finansproffs visar en kraftigt ökad optimism om aktiekursernas utveckling det kommande halvåret i tio olika länder, enligt en färsk enkät.
Det är undersökningen ”Professional Global Confidence Survey” som nyhetsbyrån Bloomberg gör varje månad.
Under perioden 6-10 april tillfrågades Totalt drygt 1.200 investerare om de tror att börsen i ett visst land kommer att gå upp eller ned på ett halvårs sikt.
Deltagarnas inställning mäts på en skala där värden över 50 indikerar en kommande uppgång och värden under 50 indikerar nedgång.
Så här blev utfallet för olika länder i april (mätvärde och procentuell förändring av mätvärdet från föregående månad):
1) Mexiko: 59 (+75%)
2) Italien: 58 (+29%)
3) Brasilien: 56 (+34%)
4) Japan: 53 (+44%)
5) Frankrike: 46 (+27%)
6) USA: 43 (+47%)
7) Schweiz: 42 (+15%)
8) Tyskland: 40 (+21%)
9) Storbritannien: 37 (+26%)
10) Spanien: 36 (+23%)
De senaste resultaten innebär att alla de tio länder som ingår, visade den första gemensamma förbättringen på månadsbasis sedan undersökningen började göras för cirka 1,5 år sedan.
Investerare som deltar i undersökningen visar alltså en minskad oro för att börskurserna kommer att fortsätta falla, enligt nyhetsbyrån.
Orsaken till den ökade optimismen är enligt Bloomberg att konjunkturen och bankvinsterna sporrar tillförsikten.
Utfallet i april innebär att deltagarna blev optimister om börserna i Japan, Brasilien, Mexiko och Italien, och de blev mindre pessimistiska om USA, Frankrike, Tyskland, Spanien, Schweiz och Storbritannien.
Aprilundersökningen genomfördes precis efter den största uppgången på världens börser sedan år 2003.
Efter att börsnedgången inleddes i USA sommaren 2008, var deltagarna som mest pessimistiska i mars.
Uppgången därefter berodde enligt Bloomberg på förhoppningar om att amerikanska statens stimulanspaket på totalt över 100.000 miljarder kronor lyckas stoppa den första globala lågkonjunkturen.
Det är första gången sedan andra världskriget som det samtidigt varit lågkonjunktur i USA, Europa och Japan.
Morgan Stanleys globala aktieindex steg över 7 procent i mars efter att USA:s tre största amerikanska banker – Citigroup, JP Morgan och Bank of America – sa att de gick med vinst under årets två första månader.
Det amerikanska börsindexet S&P500 steg 27 procent från bottennivån den 9 mars till och med förra veckan.
Det var den största börsuppgången över fem veckor, sedan 1933.
Bara den 23 mars steg S&P500-indexet med 7 procent sedan amerikanska finansministern Tim Geithner aviserade att amerikanska staten ska spendera 8.000 miljarder kronor på att köpa fastighetsrelaterade tillgångar som är svåra att sälja för de amerikanska bankerna.
Det var enligt Bloomberg den fjärde största börsuppgången någonsin en enskild dag, sedan 30-talet.
Mexiko-börsen har stigit 27 procent sedan början av mars, sedan mexikanska centralbanken sänkte sin styrränta mer än ekonomer räknat med.
JP Morgans aktieanalytiker hade tidigare en neutral inställning till mexikanska aktier, men höjde enligt Bloomberg till en köprekommendation i mars.
Orsaken var förväntningar om att en stigande peso kommer leda till att mexikanska centralbanken kan fortsätta sänka räntan i landet.
JP Morgan pekade särskilt ut aktier i mexikanska bolag som America Movil och Wal-Mart de Mexico som har goda kassaflöden.