Vito Ingrosso förbereder en rättsprocess mot Café Opera-chefen Tozer Islercelik för bortspekulerade pengar på börsen. Islercelik ser ingen grund för rättsliga åtgärder.
Café Opera-chef i bråk med Ingrosso

– Det här har varit ett helvete, säger Ingrosso till Realtid.se efter alla förluster och rättsprocessandet han varit med om under fyra års tid på grund av detta.
Ingrosso förklarar hur han under it-boomens topp placerade en halv miljon kronor i en kapitalförsäkring via Royal Skandia som hans bekanta Islercelik skulle placera i internetaktier.
Men bara några månader senare var pengarna som bortblåsta sedan it-bubblan spruckit och aktiekurserna rasat.
Ingrossos kapital placerades i aktier som Icon Medialab, Cell Network, Kipling Holding, Telelogic och Connova. Utöver den första halvmiljonen pumpade han in ytterligare 150.000 kronor, men i slutändan var det bara några tiotusentals kronor som åts upp av kapitalförsäkringens avgifter.
Islercelik vill inte kännas vid något ansvar för det inträffade.
– Jag hade inget med det här att göra, utan råkade bara sitta i samma lokaler som försäkringsmäklarfirman EDP Assurance som förmedlade kapitalförsäkringen, säger han.
Islercelik förtydligar sig senare för Realtid.se.
– Vito Ingrosso stämde försäkringsmäklarfirman och tyckte att den inte hade skött sitt jobb. Jag hade inget med den stämningen att göra. Jag är inget försäkringsbolag, och sitter inte ens i samma kontor, säger han.
Islercelik medger dock att han ansvarade för att förvalta Ingrossos kapital som låg i den aktuella kapitalförsäkringen.
Har du förståelse för att Ingrosso är besviken över att hans kapital gick upp i rök?
– Jag har inga kommentarer till det. Det är klart att man blir ledsen om man förlorar pengar, men om du känner till börsen så vet du att just nu är det det många som förlorar pengar på börsen.
– Stämmer man staten för att dina fonder minskar i värde? Det kan man inte göra.
– Jag vill inte prata om det här. Jag har inte något att säga.
Islercelik blir upprörd när Realtid.se hör av sig.
– Är det Vito Ingrosso som ringt till er och sagt att ni ska skriva det här för att smutskasta mig? frågar han och anser sig inte ha gjort något åtalbart.
De rättsliga turerna har hittills handlat om att Ingrosso anmälde saken till Göteborgs tingsrätt, som avslog hans begäran att få pengarna tillbaka.
I den processen anmälde Ingrosso försäkringsmäklarfirman EDP Assurance och dess företrädare Lars Burman för att inte ha informerat honom om de dåliga aktieaffärerna under resans gång.
– Det var fel process för oss att driva. Jag hade en dålig advokat, säger Ingrosso som nu förbereder en ny rättsprocess i ärendet direkt riktat mot Islercelik.
En stämningsansökan om det kan väntas bli inlämnad till domstolen de närmaste veckorna.
Vito Ingrosso är välkänd som artist och dansare, och gjorde en stor promotionturné runt om i världen med telekombolaget Ericsson under åren 1999-2001.
Turnén gjordes i 35 länder såsom Venezuela, Colombia, Brasilien, Kina och Egypten.
De pengar Ingrosso tjänade ihop under turnén, tänkte han sedan investera och ha som buffert.
I en lokal som Ingrosso var i och delade med andra, hyrde personen Tozer Islercelik in sig i rummet bredvid.
Lokalen hade använts av skivbolaget Mega Records som gått i konkurs, och då använde Ingrosso och hans bekanta Anders lokalen. Islercelik var Anders kompis som skulle få hyra ett rum för 1.000 kronor i månaden eller till och med gratis.
Ingrosso och Islercelik möttes i lokalens kök, då Islercelik berättade om hur han handlade med aktier och tjänade stora pengar under den tiden då börsen gick kraftigt uppåt. Han handlade med internetaktier som Icon Medialab och Spray.
Islercelik frågade om Ingrosso hade några besparingar över, så skulle Islercelik kunna hjälpa Ingrosso att bli rik.
– Själv har jag aldrig haft någon koll på aktier. Jag har ingen aning om sådant, utan kan events och shower, berättar Ingrosso.
Islercelik drog en presentation om hur det skulle vara upplagt, och att det kunde ”garanteras” att Ingrosso skulle tjäna mycket pengar på det.
Det slutade med att Ingrosso förde över allt sparkapital han hade till Islercelik.
– Han var väldigt övertygande, säger Ingrosso.
– Islercelik brukade säga hur han tjänat en miljon och en halv miljon på olika affärer vid olika tillfällen, så det är klart att jag trodde på honom.
– Han näst intill garanterade mig en vinst, och att mitt kapital skulle dubblas i värde på några veckor.
Ingrosso understryker att han inte skulle betala sådana belopp som en halv miljon till vem som helst.
– Men jag kände mig trygg i detta fall, och min kompis Anders sa att Tozer var en bra kille.
Islercelik handlade med aktier via sitt bolag Trade Invest, och det var därigenom Ingrossos investeringar skulle skötas också via olika upplägg.
När avtalet slutits tänkte inte Ingrosso mer på det under en tid.
– Jag litade på Islercelik och i övrigt var det tyst mellan oss.
När sedan tre månader hade gått, frågade Ingrosso till slut hur det gick.
– Jag fick veta att mitt innehav var ”slut”. Det kom som en chock.
Ingrosso var då precis mitt uppe i ett annat jobb, och kunde inte förstå hur det hade gått till.
Beslutet blev att sparka Islercelik.
Ingrosso kom i samband med detta i kontakt med investeraren Oskar Fredrik Rehnvall och anlitade honom som rådgivare i stället.
– Rehnvalls besked var tydligt: Islercelik måste bort.
Rehnvall frågade sig även varför ingen hade ringt och varnat Ingrosso för det som håll på att hända innan skadan var skedd. Då hade Ingrosso åtminstone kanske kunnat rädda något av kapitalet.
– Nu var beskedet bara att aktieinnehavet var helt värdelöst.
Formellt sett hade Ingrossos pengar förts över till en kapitalförsäkring hos Royal Skandia via försäkringsmäklarbolaget EDP Assurance som företräddes av Lars Burman.
– Tozer säger nu i efterhand att han knappt känner Burman, men vi har forskat runt och hittade att han och Burman tidigare jobbade ihop under 80-talet eller 90-talet på Skandia, säger Ingrosso.
– Nuförtiden säger Tozer att han inte vet vem Burman är.
Rehnvall hade en kompis vars fru var jurist på Royal Skandia.
– Vi pratade med juristen och frågade hur vi skulle göra, och hon frågade om vi hade fått några avräkningsbesked under resans gång om utvecklingen för mitt aktieinnehav.
Men Ingrosso hade inte fått någon sådan information. Däremot kom det fram att denna information kommit Burman tillhanda.
– Då blev juristens råd att vi skulle stämma Burman, vilket vi gjorde. Men det var helt fel.
Resultatet blev att tingsrätten avslog Ingrossos krav på att få pengarna tillbaka. Domaren konstaterade att det inte var Burman som hade gjort aktieaffärerna, utan Tozer Islercelik.
– Hade juristen på Royal Skandia från början sagt att vi skulle stämma Tozer så hade jag fått pengarna tillbaka, säger Ingrosso.
Senare ändrades lagen år 2003, så att Ingrosso idag hade fått sina pengar tillbaka även av Burman om processen gjorts om nu.
– Man måste informera kunden med löpande rapportering. Det hade inte Burman gjort en enda gång.
Nu förbereder alltså Ingrosso en ny rättsprocess mot Tozer Islercelik i stället.
– Vi kommer snart att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Då kommer Tozer att grillas, säger Ingrosso.
Islercelik är i dagsläget ”eventchef” på Café Opera tillsammans med Abbe Ibrahim enligt Ingrosso.
Enligt en tjej i Café Operas telefon är Ibrahim vd för hela Operakällaren där Café Opera ingår, medan Islercelik är ansvarig för ljud och ljus på Café Opera och handhar även dj:s där. Uppträdanden av artister på Café Opera sker enligt henne delvis genom Islerceliks bolag.
Ingrosso har inlett samarbete med en ny advokat, Emil Nord på Chouette Advokatbyrå.
– Emil säger att Tozer kommer att bli tvungen att betala. Han kommer åtminstone att bli tvungen att komma till förlikningsbordet. Kanske han får betala tillbaka hälften av mina pengar? Vi har ett case!
Ingrosso höll på att överklaga den första processen till hovrätten.
– Men där sa min nya advokat Emil att den processen blev fel från början. Det är Tozer vi ska gå på.
– Nu ska vi kn***a honom ordentligt!
Ingrosso kan dra nytta av rättshjälpsbidraget från sin hemförsäkring, och advokaten Emil Nord har enligt Ingrosso hanterat liknande fall tidigare och lyckats med dem.