Börs

Bornold ser inte början på ett stort börsfall

Måndagens fortsatta börsnedgångar, som drivs av den eskalerande handelskonflikten, är inte början på ett större börsfall eftersom lägre räntor ger stöd till aktiemarknaden, enligt Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Olof Swahnberg
Publicerad 2019-08-05

Stockholmsbörsen sjunker med runt 2 procent på måndagen efter att under förra veckan sjunkit med runt 2 procent, medan det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 inleder veckan med att tappa cirka 2 procent, efter förra veckans fall med 3 procent.

Börserna fortsätter tyngas av det tilltagande handelskriget efter Trumps tullhot förra veckan med uppgift om motdrag från Kina som köpstopp av amerikanska jordbruksprodukter och försvagning av valutan. 

President Donald Trump har redan twittrat att Kina håller på med valutamanipulation. En del analytiker säger att yuan-försvagningen kan innebära att valutakrig blir ett nytt inslag i handelskriget.

– Räntorna sjunker kraftigt, inte bara för statsobligationer utan även för företagsobligationer. Det ger ett starkt stöd för börsen. Det kommer vara fortsatt turbulent men ska man gissa så tror jag inte det är början på ett stort börsfall, säger Joakim Bornold. 

 

Platsannonser