FinansNyhet

Bornold om Nord FK: ”Alldeles för många varningssignaler”

Joakim Bornold, Söderberg & Partners, Nord Fondkommission, FinansinspektionenJoakim Bornold, Söderberg & Partners, Nord Fondkommission, Finansinspektionen
"Frågan är hur hade det sett ut om ni på Realtid inte hade lagt ner så mycket jobb på att belysa problematiken kring Nord, hade de kunnat köra vidare ännu längre då? Jag tror att åtgärden från Finansinspektionen är väldigt bra, men den kommer för sent", säger Joakim Bornold.
Publicerad

Att Finansinspektionen nu drar in alla tillstånd för Nord Fondkommission är bra – men åtgärden kommer för sent. Det säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, till Realtid.

Anders Frick

– Det har varit alldeles för många varningssignaler kring det här bolaget. Frågan är hur hade det sett ut om ni på Realtid inte hade lagt ner så mycket jobb på att belysa problematiken kring Nord, hade de kunnat köra vidare ännu längre då? Jag tror att åtgärden från Finansinspektionen är väldigt bra, men den kommer för sent, säger Joakim Bornold.

FI drar in samtliga tillstånd på grund av allvarliga brister i bland annat bolagets rådgivningsverksamhet, något som Realtid i en stor mängd artiklar har berättat om. 

Joakim Bornold tror att de indragna tillstånden kommer att få konsekvenser för flera småbolag i branschen.

Annons

– Detta gör det sannolikt tuffare för mindre aktörer i marknaden att locka kunder. Det finns ett antal spelare som är för små för att granskas ordentligt av myndigheterna. Vissa har tillstånd – andra inte, men likväl driver de rådgivning i skuggornas land. Jag hade gärna sett att man stramade åt reglerna och framförallt kontrollen av dessa, säger han.

Är rådgivning så hårt konkurrensutsatt att bolagen måste lura kunderna för att överleva?
– Nej, det går att driva bra rådgivning med lönsamhet både för kund och rådgivare men det är ingen högmarginalbransch. Tyvärr dyker det då och då upp oseriösa spelare i den här branschen som försöker lura till sig kundernas medel på ett eller annat sätt. Ett rådgivningstillstånd hos FI inte är en automatisk garanti för att bolaget är seriöst, säger Joakim Bornold.

Vad tycker du att sparare som lockas av den här typen av bolag ska göra?
– Det här handlar ju om små bolag med kort historik och jag skulle undvika dem. Mitt tips är att stämma av att bolaget har tillstånd hos FI och kolla upp hur deras historik ser ut. Fortsätt sedan med att kolla upp att din rådgivare har SwedSec-licens och hur denne får betalt. Jag rekommenderar att du betalar via en direkt avgift snarare än via kickbacks på olika produkter, säger Joakim Bornold.

Annons

Läs Realtids alla artiklar om Nord Fondkommission här>>

Annons