Finans

"Börjat göra avtryck där"

Tuffare marknadsmissbruksregler träder i kraft i sommar, vilket ökar behovet av outsourcade övervakningstjänster. Nu gör Trapets sin tjänst tillgänglig även i London.

Uppdaterad 2016-03-08
Publicerad 2016-03-08

Svenska Trapets, som levererar marknads- och börsövervakning aviserade igår att dess tjänst för marknadsövervakning Outsourced Trading Surveillance ska lanseras även i London.

Den helt outsourcade tjänsten lanserades i Skandinavien i september 2014 och med nya EU-täckande regleringar på ingång finns möjligheter att utöka till andra och större marknader.

– Nu har vi den här tjänsten uppe och rullar och vi gör det i nuläget för 6 skandinaviska banker och diskuterar med ett antal till. I och med att London är en stor marknad och vi börjar göra avtryck där med vårt övervakningssystem så tyckte vi att tiden var mogen att erbjuda den här outsourcade övervakningen där också, säger Peter Nylén, chef över Outsourced Trading Surveillance, till Realtid.se.

Användare blir de banker som behöver en heltäckande lösning för sin handelsövervakning. Nya hårda krav kommer till sommaren i form av EU:s marknadsmissbruksförordning och den medför en konkret skyldighet för banker och värdepappersbolag att upptäcka och rapportera misstänkta order och transaktioner.

– Då tycker vi att vi förutom att kunna leverera ett system, vilket många andra aktörer kan göra, leverera även hela övervakningspaketet. Eftersom kravet i marknadsmissbruksförordningen gäller firma oavsett storlek och resurser så är det ganska få aktörer som har tillräckligt mycket kapacitet att bedriva en professionell övervakning med in-house-resurserna. Det finns nog många firmor som ser det som en attraktiv lösning att ha en extern part som på ett tillförlitligt och kostnadseffektivt sätt kan leverera hela tjänsten och lösa hela övervakningsåtagandet i ett svep, säger Nylén.

Det är omfattningen av regelverken och rapporteringskraven som gör att många värdepappersbolag söker sig externt för att lösa de här uppgifterna. Kraven är stora på att det ska finnas välutbildad personal som kan sköta den praktiska aspekten, det behövs övervakningssystem och det måste göras varje dag, året runt. Allt detta leder till utmaningar, menar Nylén.

– Det är ytterst svårt att tillgodose kraven på bemanning med ett par anställda och man behöver en hyfsat stor bemanning för att säkerställa kontinuiteten. Jämför man med marknadsplasterna så finns det ingen marknadsövervakning värd namnet som är färre än tre personer och det är för att det måste göras året runt, alla timmar.

Marknadsmissbruksförordningen väntas träda i kraft den 3 juli, vilket är den viktigaste utvecklingen att förbereda sig inför även för Trapets just nu.

– Den innehåller en del konkreta krav och det blir som en att-göra-lista för oss. Vi mappar de system och de tjänster som vi erbjuder gentemot lagkraven för att säkerställa att vi lever upp till dem, avslutar Nylén.

De nya marknadsmissbruksreglerna väntas innehålla en del nya bestämmelser som branschaktörer måste förhålla sig till. Bland annat ska rapporteringsskyldigheten utökas till att omfatta order som även kan misstänkas vara marknadsmissbruk, medan den nuvarande har begränsat den till att omfatta transaktioner.

Platsannonser