Finans Nyhet

Borg varnar för mjuka bankregler

Publicerad

Finansminister Anders Borg och hans EU-kollegor varnar för mjukare bankregler.

Realtid.se

Varningen rör att EU vill låta banker med dotterbolag i försäkringsbranschen räkna in mer av försäkringsbolagens kapital då de ska uppfylla nya hårdare kapitalkrav enligt de så kallade Basel III-reglerna, enligt TT.

Det är Financial Times som rapporterar om undantagen med hänvisning till ett utkast av nya EU-regler. Detta har läckt till tidningen bara veckor efter att Anders Borg och sex av hans kollegor i EU, däribland finansministrarna i Spanien och Storbritannien, skickat ett brev till EU-kommissionären Michel Barnier där man varnar för att mjuka upp Basel III-reglerna i samband med att dessa implementeras i EU, enligt TT.

Bakgrunden är att Michel Barnier förväntas offentliggöra ett slutgiltig förslag till nya bankregler för EU i juli och infasningen av de nya reglerna inleds i januari 2013, enligt överenskommelsen.

Annons

Beslutet om Basel III-reglerna togs i november förra året och dess syfte är att genom hårdare kapital- och likviditetskrav stabilisera banksektorn för att på så sätt undvika nya finansiella kriser, enligt TT.

Annons