FinansNyhet

Bonnier, Nordnet och Avanza i nya affärer med Millistream

"En specialgrej som vi har blivit lite kända för är att vi försöker att vara bäst och snabbast när det gäller IPO:er. Samma dag som ett nytt bolag listas så har vi redan samlat ihop massor med information om bolaget, vilket är närmast unikt i branschen", säger Per Rastin, som själv var med och grundade bolaget år 2008. Foto: Millistream
Publicerad

Dataleverantören från Göteborg skalar upp sina leveranser av kursuppdateringar

Anders Frick

Millistream är en doldis utanför branschen, men bland banker, finansbolag och mediehusens programmerare är den Göteborgsbaserade marknadsdataleverantören desto mer välkänd. Efter ett utökat kontrakt med Dagens Industri, Dagens Nyheter och andra tidningar i Bonnierkoncernen skalar nu bolaget upp genom nya kontrakt med Avanza och Nordnet.

– Som en konsekvens av att Euronext köpte upp Oslo Børs byts olika system och nu under hösten kommer vi att börja leverera realtidsdata från Oslo Børs till både Nordnet och Avanza. Dessa affärer är typiska exempel på sådant som vi gör, säger Per Rastin, vd och medgrundare av Millistream Market Data.

Både Nordnet och Avanza har använt Millistream länge för vissa leveranser och båda har utökat med fler leveranser från Millistream de senaste åren. Millistreams senaste affär med de båda aktörerna har med Norge att göra.

Annons

Bolaget är måhända smått anonymt men är samtidigt ett nav för börskurshantering i Sverige. Bolaget har tio heltidsanställda och kontor nära Liseberg, i samma byggnad som Svenska Mässan och Scandinavium. De senaste åren har omsättningen legat på 25 miljoner kronor, men i år räknar Per Rastin med att spränga 30-miljonersvallen.

– Ja vi jobbar på och växer i bra takt, men det viktigaste för oss är inte att växa snabbt utan att växa med omtanke. Vi ser hur intresset för våra tjänster ökar alltmer, både inom Sverige men även internationellt, säger Per Rastin.

Alla fyra svenska storbanker är kunder hos Millistream, liksom Carnegie, Länsförsäkringar, Skandia, Penser och ytterligare en lång rad bank- och finansaktörer. Bonnierkoncernen har varit kund sedan 2010 men genom en ny upphandling kommer Millistream framöver även att leverera tryckfärdiga tidningssidor med börsmaterial åt DI och DN.

Annons

Kärnan i teknikbolaget Millistream är att leverera kursuppdateringar från olika marknader till kunder genom dataströmmar eller på andra sätt. Utöver börskurser så samlar bolaget även in nyheter, information om rapporter, årsstämmor, splittar, utdelningar och så vidare. Det är ett stort manuellt jobb som ofta utförs av personer i bolagets innehållsteam som bland annat består av finansstudenter som arbetar deltid åt Millistream.

– En specialgrej som vi har blivit lite kända för är att vi försöker att vara bäst och snabbast när det gäller IPO:er. Samma dag som ett nytt bolag listas så har vi redan samlat ihop massor med information om bolaget, vilket är närmast unikt i branschen, säger Per Rastin, som själv var med och grundade bolaget år 2008.

Förra året lanserades tjänsten Millistream Trader som är en webbaserad realtidsterminal, ett mellanting mellan klassiska installerade terminaler och enklare typer av webbtjänster.

Annons

– Vi såg direkt att det fanns ett intresse för den här typen av webbaserade terminaler från allt mellan rådgivare till traders, och intresset har bara fortsatt. Vi har till exempel tecknat ett avtal med Swedbank som går ut på att de kan erbjuda Millistream Trader till några av sina mest aktiva kunder, säger Per Rastin.

Den absoluta merparten av bolagets kunder finns i Norden, men man har bland annat även kunder i Storbritannien, Tyskland och USA. Bolaget arbetar inte med robothandel, men däremot ingår realtidsdata från bolaget ofta i kundernas algoritmer.

– En trend som vi noterar är att alltfler internationella aktörer kontaktar oss och vill skicka in exempelvis fondkurser eller legala dokument i våra system. Det gör i sin tur att intresset och värdet för våra system ökar ytterligare, säger Per Rastin.

Annons